IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите бонуси за администрацията ще се осигуряват и от концесионните приходи

Допълнителното плащане ще стане още от първи юли, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков

14:37 | 20.06.12 г. 2
Новите бонуси за администрацията ще се осигуряват и от концесионните приходи

Допълнителните суми към заплатите на държавните служители, които се очаква да влязат в сила от първи юли тази година, ще се осигурят от преразпределение на средствата мужду пет министерствата, които имат допълнителни приходи, например от концесии, без да се налага корекция в бюджета. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на кабинета, предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че средствата за увеличения фонд "Работна заплата" вероятно ще се съберат и от приходите от държавни такси на пет ведомства. За пример той даде министерствата на финансите, на икономиката и на регионалното развитие, които събират различни такси, например от концесии и др.

На днешното си заседание правителството е приело класификатора на професиите плюс всички наредби, съпътстващи новия Закон за държавния служител, който регламентира въвеждането на стандартите за допълнителното стимулиране.

Министър Дянков съобщи, че законът дава възможност до 1 август всички министерства и администрации да синхронизират своите вътрешни правилници със закона, класификатора и наредбата за изплащане на трудовите възнаграждения.

Има готовност за внасяне в Министерски съвет и на Закона за висшите държавни длъжности, потвърди Дянков. След приемането на съответните наредби той ще бъде предоставен за междуведомствено съгласуване през следващите седмици.

Финансовият министър припомни, че заплащането в държавната администрация досега се е уреждало със 74 закона - специални и общи.

Всяко министерство на тримесечие ще се отчита за допълнителното материално стимулиране – до 80% за най-добрите служители, но общо не повече от 30% от фонд "Работна заплата" за ведомството. Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари, след преизчислението, да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Значи вместо да отиват за пенсионерите в Сребърния фонд, приходите от концесионните договори ще пълнят гушите на чиновниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
По добре за работещите е да се гласува з-аплащането да стане и за предишните прослужени години В зората на демокрацията ни учеха ,че Тошо ни взимал по 30% от заплатите Кога ще започнат да ни ги възстановяват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още