IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите изисквания в данъчното законодателство ще дисциплинират бизнеса

Европейска директива ще създаде по-ефективен механизъм за окончателно разрешаване на международни данъчни спорове, посочиха експерти от Deloitte

10:58 | 24.04.19 г.
Новите изисквания в данъчното законодателство ще дисциплинират бизнеса

Предвиждат се промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) заради въвеждането на европейска директива. Не само в Европейския съюз, но и по света през последните години има фокус върху прякото облагане и т.нар. справедлив дял данъци от международните бизнеси в различни държави. Това каза Георги Симеонов, директор „Данъци“ в Deloitte България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Виждаме, че посоката е към по-стриктен контрол върху бизнеса, повече критерии, повече необходимост от ресурси, които бизнесът да влага, за да отговаря на данъчните изисквания, посочи той и обясни, че световната рамка дава възможност и на способи, с които да се постигне по-голяма правна сигурност. – Сред тях е възможността за разрешаване на спорове при вероятно двойно данъчно облагане.“

Симеонов коментира случаи, в които се стига до т.нар. икономическо двойно данъчно облагане, и международна компания може да бъде обложена в две държави за едни и същи доходи.

„Това не е нов начин за уреждане на подобни спорове, заяви Александър Стефанов, старши мениджър „Трансферно ценообразуване“ в Deloitte България. – Такава възможност за процедури по взаимно споразумение има и в съществуващите спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. В контекста на трансферното ценообразуване има и специален инструмент, който се нарича арбитражна конвенция. Тя действа само на територията на Европейския съюз. Промените по-скоро са насочени към усъвършенстването на процедурите и създаването на ясни правила“, допълни експертът.

Според него, от практическа гледна точка най-важният проблем на процедурата по взаимно споразумение беше, че няма конкретно регламентиран срок, в който държавите да се споразумеят. Той потвърди, че ако процедурата продължи дълго време, може да не бъдат постигнати нейните цели.

„Една от основните цели на директивата е да се създаде по-ефективен механизъм за провеждането на тази процедура и предоставянето на възможност за окончателно разрешаване на спора“, обясни Александър Стефанов.

Симеонов отбеляза, че плюсът на процедурата по взаимно споразумение е, че решението от нея е абсолютно обвързващо и за двете администрации.

Повече от разговора в студиото може да проследите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още