IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново еврозаконодателство може да изсветли наличието на трансмазнини в храните

Ако употребата на хидрогенирани масла бъде забранена, всички възможности за лобизъм ще отпаднат, заяви евродепутатът Антония Първанова

09:32 | 10.03.14 г. 1
Ново еврозаконодателство може да изсветли наличието на трансмазнини в храните

Ново европейско законодателство може да доведе до изсветляване на съдържанието на трансмазнини в хранителните продукти. Това стана ясно от коментар на евродепутата Антония Първанова пред БНР по повод дебата дали да бъде изцяло забранено използването на хидрогенирани мазнини в Европа.

Българските граждани са изяли досега огромни количества трансмазнини, които не са от естествен произход, затова могат да бъдат наречени и индустриални масла, заяви тя.

Припомняме, че преди месец неправителствена организация предложи забрана на хидрогенираните масла, които са в основата на маргарина, сладкарската сметана, палмовото масло и други масови хранителни изделия. Тези мазнини влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати. Проблемът обаче е, че могат да се отлагат по кръвоносните съдове и да повишат риска за редица болести.

Няма как да направим информиран избор, защото тези мазнини не се отбелязват по опаковките на храните, коментира Първанова.

Евродепутатът заяви, че има европейска директива, която трябва да се приложи да края на годината, според нея трансмазнините трябва да бъдат отбелязвани. Първанова предлага това да става в предната част на опаковката с достатъчно голям шрифт. Предложението е било отхвърлено. 

„Наскоро Американската агенция по сигурност на храните и лекарствата излезе с научни данни за много голямата вреда на трансмазнините върху човешкото здраве, по-специално за атеросклеротични плаки, високо кръвно налягане, инфаркти, инсулти, диабет”, заяви тя.

Според евродепутата не е необходимо в Европа тепърва да се правят научни изследвания, защото „не можем да очакваме трансмазнините да са вредни в САЩ, а полезни или безвредни в Европа”.

Тя обаче отбеляза, че има компании, които доброволно са изключили включването на трансмазнини в храните. Затова Първанова предлага да има възможност това да се отбелязва на видно място на опаковките.

За цялото общество е добре да имаме ясна позиция, че не искаме да ядем храна, която е вредна за здравето ни. Ако употребата на тези мазнини бъде забранена, всички възможности за лобизъм ще отпаднат, предлага тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 10 години
Да, добре е да ги забранят!За няколко стотинки по-евтин продукт, се вреди и рискува здравето на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още