IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие целите за рециклиране и депониране на битови отпадъци до края на 2035 г.

Предвижда се възможност България да отложи постигането на целите с 5 години

17:13 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Парламентът прие без дебати на второ четене промените в Закона за управление на отпадъците. С новите разпоредби се въвеждат целите за подготовка за повторна употреба и рециклиране на най-малко до 65 на сто от битовите отпадъци и за намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци най-късно до края на 2035 г., съобщава БТА.

Предвижда се възможност България да отложи постигането на целите с 5 години, в случай че 24 месеца преди по-горе цитираните срокове нотифицира ЕК за намерението си и представи план за изпълнение. 

Министърът на околната среда и водите може да отложи до 2040 г. постигането на целта за количеството на депонираните битови отпадъци, като максимално допустимото количество на депонираните битови отпадъци до 2035 г. се увеличава до 25 на сто от общото количество образувани битови отпадъци (по тегло), решиха депутатите.

В допълнение към европейските изисквания се поставя законовата основа за въвеждане на разширена отговорност за текстилни продукти, като начин за изпълнение на изискването за разделно събиране на отпадъци от текстил. Съгласно европейска директива, от 1 януари 2025 г. държавите членки следва да въведат разделно събиране и на текстилни отпадъци.

Измененията в Закона предвиждат Изпълнителната агенция по околна среда да води публични регистри на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил, както и опаковани стоки.

Организация по оползотворяване на отпадъци от обувки и текстил ще представя към заявлението за издаване на разрешение сключени предварителни писмени договори с не по-малко от 10 общини, с които се гарантира предоставяне на разделно събиране на население, не по-малко от 1 млн. жители.

Кметът на общината ще може да сключи договор само с една организация по оползотворяване на отпадъци от обувки и текстил, като този текст няма да се прилага за градовете с население над 300 хил. души с районно деление. Разпоредбите, свързани с текстилните отпадъци, влизат в сила от 1 юни 2021 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още