Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НС прие частично предложената от МЗХГ актуализация на бюджета за сектор „Земеделие“

Планът предвижда да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на общо 110,5 млн. лева

НС прие частично предложената от МЗХГ актуализация на бюджета за сектор „Земеделие“

Снимка: Pixabay

Изготвеното предложение от екипа на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за актуализация на бюджета в сектор „Земеделие“ за 2021 г., с което се предвиждаше да бъдат осигурени допълнителни средства в размер на общо 110,5 млн. лева, бе прието частично от народните представители. Депутатите гласуваха отрасълът да получи 85 млн. лева за подпомагане, съобщават от пресцентъра на министерството. 

Още по темата

Приетият финансов ресурс се разпределя в две основни направления. Първото направление включва 15 млн. лева за предоставяне на подпомагане за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития. Посоченият бюджет ще бъде за подпомагане на стопаните в област Пловдив, вследствие на падналата през м. август 2021 г. градушка.

Към второто направление се отнасят 70 млн. лева, които ще бъдат насочени в подкрепа на секторите животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19 и повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива.

Съгласно предложението на министерството общо 48 млн. лева се предвиждат да бъдат насочени в животновъдството – 42 млн. лева за едър и дребен рогат добитък и 6 млн. лева за сектор пчеларство. 22 млн. лева е предвиденият бюджет за сектор плодове и зеленчуци, включително и винени лозя.

Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани.

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
С 63 млн. лв. осигуряват тестове за ученици, пари за медици на първа линия и лекарства