IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие доклада на временната комисия за придобиването на дял от ПИБ

Документът няма да бъде изпратен в прокуратурата въпреки предложението на опозицията

14:42 | 20.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента подкрепи доклада на временната анкетна комисия в Народното събрание за придобиването на акции от страна на Българска банка за развитие (ББР) в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Документът няма да бъде изпратен в прокуратурата въпреки предложението на опозицията. Според БСП държавата е ощетена с 50 млн. лв. след придобиването от Българска банка за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

"За" доклада гласуваха 102 народни представители, "против" - 59 и "въздържали се" – 1, уточнява агенция "Фокус".

Припомняме, че преди да излезе в лятна ваканция, парламентът създаде временна комисия за придобиването от ББР на акции от капитала на Първа инвестиционна банка. Предложението бе внесено от БСП. Комисията работи за срок от два месеца, а за неин председател бе избрана Евгения Ангелова (ГЕРБ). Заместник-председатели са проф. Румен Гечев (БСП) и Александър Сабанов („Обединени патриоти“). Всяка парламентарна група имаше по двама членове на комисията. 

На 2 юли ПИБ успешно завърши процедурата по увеличение на капитала си със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката достигна 22,52% в сравнение с 19,57% към 31 март 2020 г.

Комисията е провела 4 заседания, а изводите в доклада са, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, свързана с разширяване на оперативния потенциал на ББР, а не спекулативна трансакция в търсене на финансов ефект. Според комисията увеличаването на капитала на банката ще доведе до допълнително укрепване на финансовия ú ресурс и до допълнително подобряване на капиталовите ú показатели.

По време на дебатите около доклада от БСП отново обърнаха внимание, че цената, на която държавата закупи акциите в ПИБ – 5 лв. за брой при търгуема стойност на "Българската фондова борса" към онзи момент около 2-3 лв., е твърде висока.

 "Защо държавата плати двойна спрямо пазарната цена за тези акции", попита Румен Гечев, който уточни, че в последно време цената е още по-ниска – към 1,80 лв.

"Приказките са много, истината е, че правителството удари печата и подари 50 млн. лева на българския народ на техни приятели - частни инвеститори", каза още Румен Гечев. По думите му "наближава времето след два месеца да се затвори багажникът на джипката и да спре изтичането на парите на данъкоплатците". До момента няма официална информация дали държавата през Българската банка за развитие е поискала да има свой представител в управлението на ПИБ, както заяви бившият финанснов министър Владислав Горанов.

Председателят на временната комисия Евгения Ангелова от ГЕРБ коментира, че това е стратегическа сделка, която е била проведена законосъобразно. "Тази сделка е изрядна, тя е необходима, доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които изслушахме по време на заседанията на временната комисия. Резултатът е налице - България е приета в ERM II и в Банковия съюз.

„При тази емисия всяка акция има емисионна стойност от 5 лв. за акция. Тази цена е отредена след комплексен анализ, тази сделка е изрядна, тя е необходима. Доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които ние изслушахме“, каза Ангелова, цитирана от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Господине, държавата си купи опция за членство в ЕЗ с тази маневра.А дори и да е "герберско крадене", така или иначе всичко рано или късно ще влезе в икономиката и всички ще спечелим от това :-)..мечтайте, не гледайте в чуждата паница..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
karadjata
преди 3 години
ГЕРБ Е МАФИЯ ДА КУПИШ НЕЩО НА ДВОЙНО ПО-ВИСОКА ОТ ПАЗАРНАТА ЦЕНА С ДЪРЖАВНИ ПАРИ СИ Е ЧИСТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. А КАКВО СТАНА С КЛАУЗАТА ДЕТО СЛЕД ВРЕМЕ НЯКОЙ ЩЯЛ ДА ГИ ИЗКУПИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ТО С ЛИХВА ТОЕСТ С ПЕЧАЛБА ЗА ДЪРЖАВАТА. НАЛИ ТАКА КАЗА ТИКВАТААА. ИМА ЛИ ТАКАВА КЛАУЗА? ИМАЛИ ГО НЯКЪДЕ ЧЕРНО НА БЯЛО ТАКА, ЧЕ ДА Е ГАРАНТИРАНО? ИЛИ КАКТО ОБИКНОВЕНО ЯКО ГЕРБЕРСКО КРАДЕНЕ ПО ЗАПОВЕД НА ВОЖДА ТИКВОНИЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още