IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС ще гласува доклада на комисията за КТБ след падането на банковата тайна

Бюджетната комисия реши единодушно да отпадне банковата тайна за клиентите на банка, обявена в несъстоятелност

17:54 | 11.06.15 г.
НС ще гласува доклада на комисията за КТБ след падането на банковата тайна

Планира се Народното събрание (НС) да гласува доклада на комисията за Корпоративна търговска банка (КТБ), но след като бъдат приети промените в Закона за кредитните институции, които предвиждат отпадане на банковата тайна. Сега в доклада със заключенията за фалита на банката има засекретени части точно заради изискването за банкова тайна, а при разместването на дневния ред ще може да бъде оповестен целият доклад. Това каза пред журналисти председателят на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Преди това парламентарната бюджетна комисия гласува единодушно внесените от Атанасова промени в Закона за кредитните институции, засягащи банковата тайна. Депутатът съобщи, че по същия начин е гласувала и правната комисия.

Очаква се утре НС да удължи срока, в който временната комисия ще представи доклада си, допълни тя.

Десислава Атанасова заяви, че финансовото министерство е изпратило становище в подкрепа на законопроекта.

Резерви имат от Българска народна банка (БНБ). Управителят Иван Искров смята, че срокът за разкриването на банковата тайна трябва да е едногодишен, а ние предлагаме седмица, каза депутатът от ГЕРБ.

Тя обаче заяви, че може 7-дневният срок да бъде удължен, защото той ще натовари синдиците да представят данни за хиляди свързани лица или такива с привилегировани условия. Затова този срок може да се удължи, за да не се окаже, че същинската работа на синдиците по попълването на масата на несъстоятелност ще бъде възпрепятствана.

Атанасова уточни, че ще се помисли и за вариант, при който да не се окаже, че от публичните списъци длъжниците ще бъдат предупредени, че срещу тях ще бъдат предприети действия. Това не ни е целта, за такива длъжници ще търсим механизъм публичната информация да следва действията, обясни председателят на комисията за КТБ.

Тя каза пред депутатите, че може текстовете на проекта да не са много прецизни и че между първо и второ четене се очакват редакции.

Забележки към проекта отправи Борислав Стратев, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Той каза по отношение на банковата тайна, че не привилегированите условия са довели до фалита на КТБ, а кредитите, предоставени в нарушение на закона и на добрите банкови практики. Той каза, че задачите на синдиците ще бъдат изместени – да правят списъци, вместо да събират вземанията, да осребряват имуществото и да го разпределят между кредиторите. „Скоро в КТБ ще заработи международната разследваща компания и това ще изисква пълно съдействие от синдиците, затова разследването ще бъде затруднено“, допълни той.

"Хората на публични длъжности и семействата им, за които според проекта банковата тайна може да отпадне, са около 6-7 хиляди годишно. Важен е въпросът кой ще предостави на синдиците имената на тези хора и свързаните с тях лица", обясни представителят на ФГВБ.

Експертът освен това изтъкна, че цесията не намалява имуществото на банката, но заменя един кредитор с друг. Йордан Цонев му отговори, че цесията не променя масата на несъстоятелността, но подрежда по друг начин кредиторите.

"Публичната информация за кредити на юридически лица, с които са кредитирани други лица, ще затрудни работата на международната разследваща фирма и ще предупреди длъжниците, спрямо които ще има правни действия в страната и чужбина", заяви синдикът Росен Ангелчев.

Той допълни, че всяка банка има различни вътрешни правила за съхранение на документацията. Синдикът поиска в законопроекта да се предвиди ясна индивидуализация на лицата, за които синдиците трябва да оповестят публичната информация. Той изтъкна, че освен това банките имат различни срокове за съхранение на документацията.

"Може да се наложи с цел пълна идентификация на лицата да се наложи наемането на допълнителни специалисти, а 7-дневният срок за оповестяване е твърде кратък и ще затрудни работата на синдиците", обясни той.

Преди това Бюджетната комисия гласува единодушно и промяна в Закона за БНБ от една точка, която предвижда при оставка на управител на централната банка наследникът да кара цял мандат, а не да довършва започнатия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още