IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ: COVID-19 се отразява катастрофално на демографските процеси

Заради пандемията има увеличение на населението в селата, твърди Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика"

09:29 | 13.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

COVID-19 се отразява катастрофално на демографските процеси. България се обезлюдява със сериозни темпове и една от причините през последната година е коронавирусът. Това каза пред Нова телевизия Магдалена Костова,  директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт (НСИ).

„През последните 10 години умират между 108 и 110 000 души годишно, а миналата година са си отишли 124 000 българи. В историята ни сме имали подобни числа през 1918 г., когато след Първата световна война сме загубили 151 000 души”, обясни експертът. По думите й смъртността е била изключително висока по време на пиковете на вируса - през ноември и декември имахме три седмици, през които смъртността бе голяма - 4500 души умираха на седмица, добави тя. 

Костова обясни още, че в момента, в който се покачи нивото на заразените с COVID-19, смъртността го следва. „Тук вече влизат и случаи, при които не става въпрос директно за коронавирус – хора умират и заради занемаряване на хронични заболявания, липса на навременна медицинска помощ и заради претоварване на лекарите“, добави тя.

На въпрос дали България се очертава като световен рекордьор по смъртност, Костова обясни, че коефициентът през тази седмица е 32 на 1000 души, а такъв е бил и по време и след Първата световна война.

Директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" обърна внимание, че в същото време раждаемостта в страната остава на много ниски нива през последните години. „Коронавирусът се отразява и задълбочава негативната тенденция, тъй като хората от страх отлагат раждането на децата“, коментира тя. По думите ѝ от 1990 г. всяка година намалява броя на бебетата, а раждаемостта не може да компенсира смъртността и страната ни има отрицателен прираст. „Имаше един период между 2003 г. и 2008 г., когато България беше в икономически подем. Тогава имаше увеличение на раждаемостта“, заяви експертът.

Най-бързо обезлюдяващите градове са Видин, Враца, Монтана, Габрово и Кърджали. Там смъртността е изключително висока.

За първи път от години населението на София е намаляло. „Това се дължи изцяло на вътрешната миграция през март и април минавалата година. Много хора смениха настоящия си адрес заради КПП-тата. Затова имаме увеличение на населението в селата. Нещо повече - за първи път имаме увеличение на населението в селата, което е странно, извънредна ситуация”, поясни тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 2 години
И кво е лошото на това хората да се разселват по селата? За качеството на живот то даже е хубаво - чист въздух, повече пространство, дворче с тревичка и т.н. - а и е световна тенденция.. Вчера четох че в Британия хората купуват масово имоти в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Един Българин
преди 2 години
"хората от страх отлагат раждането на децата - не е от страх, а от тъпите "мерки" с КПП-та , затворени паркове и планини и глобите от 5000 лв като някой съсед те натопи че си си люлял детето на люлката зад блока...Е КАК ДА ПРАВИШ ДЕЦА? Реално вместо някой да спасят те убиха много хора с разстройването на цялата здравна система и съсипаха раждаемостта.Страх от коронясване на хора под 40 няма защото още има рационално мислене и не се вярва на БНТ на Послушков (Кошлуков).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още