Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСИ ревизира ръста на българската икономика до 3,9% през 2016 г.

В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,1 млрд. лева

НСИ ревизира ръста на българската икономика до 3,9% през 2016 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на българската икономика през 2016 година е 3,9%, показаха ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ). Предварителните изчисления на статистиците показаха ръст на брутния вътрешен продукт с 3,4 на сто.

В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,1 млрд. лева.

От публикуваните на сайта на НСИ изчисления е видно, че износът и потреблението остават в основата на икономическия растеж през миналата година и в тези сектори е направена и ревизия. Ръстът на износа вече е 8,1%, спрямо предварително изчислените 5,7 на сто. Крайното потребление през миналата година отчита увеличение от 3,3 на сто.

Притеснителна обаче е преоценката по отношение на инвестициите. От данните е видно, че разходите за придобиване на дълготрайни нефинансови активите са с 6,6% по-малко спрямо 2015 година. Предишните изчисления също показваха спад, но в рамките на 4 на сто.

От НСИ не дават повече обяснения на какво се дължи ревизията почти в края на годината, макар че беше обявил в календара си очакваните нови данни за развитието на икономиката. 

Данните на статистиката от началото на 2017 година показват продължаващ ръст на БВП. За второто тримесечие той е в рамките на 3,6 на сто. Услугите продължават да заемат основен дял в българската икономика. 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков