IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ ревизира ръста на българската икономика до 3,9% през 2016 г.

В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,1 млрд. лева

19:27 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на българската икономика през 2016 година е 3,9%, показаха ревизираните данни на Националния статистически институт (НСИ). Предварителните изчисления на статистиците показаха ръст на брутния вътрешен продукт с 3,4 на сто.

В номинално изражение произведените стоки и услуги в България през миналата година са на стойност 94,1 млрд. лева.

От публикуваните на сайта на НСИ изчисления е видно, че износът и потреблението остават в основата на икономическия растеж през миналата година и в тези сектори е направена и ревизия. Ръстът на износа вече е 8,1%, спрямо предварително изчислените 5,7 на сто. Крайното потребление през миналата година отчита увеличение от 3,3 на сто.

Притеснителна обаче е преоценката по отношение на инвестициите. От данните е видно, че разходите за придобиване на дълготрайни нефинансови активите са с 6,6% по-малко спрямо 2015 година. Предишните изчисления също показваха спад, но в рамките на 4 на сто.

От НСИ не дават повече обяснения на какво се дължи ревизията почти в края на годината, макар че беше обявил в календара си очакваните нови данни за развитието на икономиката. 

Данните на статистиката от началото на 2017 година показват продължаващ ръст на БВП. За второто тримесечие той е в рамките на 3,6 на сто. Услугите продължават да заемат основен дял в българската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още