Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСИ търси още 5 хиляди преброители и контрольори

Един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени

НСИ търси още 5 хиляди преброители и контрольори

Снимка: Bloomberg

Всички преброители ще преминат задължително еднодневно обучение, на което ще им бъде разяснена преброителната карта, времето, в което могат да посещават домакинствата, как да реагират в различни ситуации, как да предпазват себе си и гражданите от Covid-19.

Още по темата

Графикът за обученията ще бъде сложен на сайтовете на общините и на страницата на Преброяване 2021, съобщи Националният статистически институт.

В момента НСИ набира около 5 хиляди допълнителни преброители и контрольори. Желаещите могат да подадат документите си в общината, в която искат да работят. Кандидатите ще преминат проверка за чисто съдебно минало, след което общините ще представят окончателните списъци.

Всеки преброител и контрольор ще подпише декларация за опазване на статистическата тайна. Това означава, че той няма право да споделя с никого индивидуална информация. Санкциите за подобни нарушения по закон могат да бъдат от 2 хиляди до 6 хиляди лева.

В периода 18 септември - 3 октомври преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя. Те ще се легитимират със специално издадена от НСИ служебна карта. Гражданите ще могат да проверят кой е техният преброител на телефоните на НСИ.

От 7 до 17 септември, докато тече електронното преброяване, преброителите ще имат възможност да направят предварителен обход на преброителните си участъци, за да преценят сами как да разпределят времето си. Един преброител ще има възможност да поеме до три преброителни участъка, в зависимост от броя на електронно преброените. Контрольорите ще следят работата и ще подпомагат няколко преброители.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. 

Един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да мине 1000 лева.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2,50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 0,70 лева.

От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0,80 лева.

От НСИ напомнят, че кампанията за набиране на преброители и контрольори продължава до 10 юни.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Владислав Панев: Решенията ще се вземат от кукловод на дивана