Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСОРБ иска допълнителни средства в Бюджет 2017 за бедните общини

Субсидията за общинските пътища да се увеличи с над 10 млн. лева, настоява организацията на местната власт

НСОРБ иска допълнителни средства в Бюджет 2017 за бедните общини

Снимка: АПИ

В Бюджет 2017 да се фокусират повече средства за общинските администрации, най-бедните общини и общинските пътища – за това настоява Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

В съобщение на организацията се казва, че Министерството на финансите е отразило съществена част от предложенията на общините в проектобюджета. Предстои членовете на Управителния съвет на НСОРБ да мотивират и защитят позицията на Сдружението в постоянните комисии на Народното събрание.

Три оси са основополагащи за функционалността на общините. Основното, върху което общините акцентират в Бюджет 2017, е необходимостта от увеличаване на средствата за общинските администрации. Належащо е увеличаването на изравнителната субсидия за най-бедните общини. Нужно е и увеличаване с над 10 млн. лева на целевата субсидия за общинските пътища. 

Още по темата

За да се предоставят повече и по-качествени услуги на гражданите и бизнеса, общинската администрация трябва подобрява непрекъснато своя капацитет и професионална подготовка. В момента се наблюдава не само изоставане в това, но и „изтичане“ на опитните и квалифицирани специалисти. Причина са възнагражденията в общините, които не са променяни от 2010 година, изтъкват от НСОРБ.

В същото време бизнесът доста гъвкаво обезпечава нуждите на подобен тип експерти чрез по-високи заплати и бонуси, жилища, покриване на разходите за гориво, осигуряване на собствен транспорт. Ето защо общините не могат да задържат качествени експерти или да привлекат висококвалифицирани кадри за позициите на главен архитект, главен инженер, данъчни експерти, пише в становището.

Предложението на НСОРБ към бюджета е за увеличаване на това перо с 6 млн. лева, с което да се постигне средномесечно възнаграждение от 490 лв. на зает в общинска администрация при минимална работна заплата за страната от 460 лв.

Предложението на Сдружението за изравнителната субсидия за най-бедните общини има за цел да уеднакви минималното равнище на местните услуги.

Според разчетите на Сдружението изравнителната субсидия трябва да се увеличи с 5,2 млн. лв. От тях 1,9 млн. лв. да бъдат насочени само към най-бедните общини, които са 74 в страната.

НСОРБ настоява целевата субсидия за капиталови разходи да бъде увеличена с 10 млн. лева. Тези средства ще бъдат насочени към частично подобряване на общинската пътна мрежа.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Земеделци получиха още 2,7 млн. лева субсидии след корекции в биорегистъра