IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСТС не одобри работодателите да плащат изцяло осигуровките на служителите си

Синдикатите и работодателите подкрепиха философията на предложените промени в Закона за държавния служител, но искат прецизиране на текстовете

20:45 | 22.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НСТС не одобри работодателите да плащат изцяло осигуровките на служителите си

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които предвиждаха работодателите да изплащат изцяло осигуровките на работниците.

Синдикатите и работодателите подкрепиха философията на предложените промени в Закона за държавния служител, но искат прецизиране на текстовете. Проектозаконът беше обсъден на днешното заседание на НСТС, пише БТА.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова представи предложенията за промени в Закона за държавния служител, с които се предлага държавните служители да преминават през два етапа на конкурс - централизиран и децентрализиран.

Според Бъчварова основната цел на промените е да се повиши качеството на служителите, да се даде по-голяма стабилност на назначенията в администрацията и да се въздейства на по-спонтанните и своеволни политически назначения при подмяна на екипите.

Тя посочи, че с промените ще се преодолеят недостатъчната обективност и прозрачност при подбора, ще се преустанови злоупотребата с назначаване на хора по заместване. Ще се преустанови и практиката за назначаване на хора на непълно работно време на длъжности с пълно работно време. Министърът отбеляза, че се върви към обща кодификация на държавната служба.

Според Чавдар Христов от КНСБ борбата със субективизма при назначаванията едва ли ще бъде доведена до успешен край, ако органът по назначаването има възможности да ръководи процеса на кадруване. Той заяви, че липсва възможност по съдебен ред да се обжалват решенията. От КРИБ също отчетоха тази липса.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов разкритикува предложението Институтът за публична администрация да прави първия етап от конкурса. По думите му това е напълно безсмислена институция, която е трябвало отдавна да изчезне и идеята да се напълни със съдържание една безсъдържателна институция, ще бъде неуспешна.

От АИКБ посочиха, че се говори за два етапа на конкурс - централизиран и нецентрализиран, но на практика нецентрализиран няма, защото и в двата случая конкурсът се прави от централната администрация. Частичната оценка на въздействието на законопроекта трябва да е по-подробна, смятат още от АИКБ.

От БТПП заявиха, че предложеният проект на закон трябва допълнително да се прецизира, но изразиха подкрепата си за него.

Радка Йосифова, юрист на КРИБ, отбеляза, че Конфедерацията подкрепя напълно идеята на тези промени, законопроектът има правилна концепция. Според нея терминологията централизиран и нецентрализиран конкурс е неподходяща, трябва да е по-скоро общ и специален.

Министър Бъчварова съобщи пред журналисти, че промените ще важат за новоназначените.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на КНСБ Пламен Димитров ще са новите заместник-председатели на НСТС от 2017 г. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и председател на НСТС Ивайло Калфин след заседанието.

НСТС подкрепи наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и отхвърли предложенията за промени в КСО на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, в които се предлагаше работодателите да изплащат изцяло осигуровките на работниците.

Калфин обясни, че според социалните партньори философията на осигурителния процес е да се стимулира самоучастието в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още