Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСТС не постигна единодушие за затягане на режима за семейни помощи

Предложението при пет неизвинени отсъствия на детето от училище за месец семейството да се лишава за година от детски надбавки срещна съпротивата на синдикатите

НСТС не постигна единодушие за затягане на режима за семейни помощи

Снимка: Pixabay

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не постигна единодушие по предложението за промяна в Закона за социалното подпомагане, което предвижда, затягане на режима за детски помощи чрез обвързването им с отсъствията от училище.

Предложението, което обсъдиха социалните партньори, е, когато в рамките на месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, както и отсъствия от пет учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини, семейството на тези деца да се лишава от месечни детски надбавки за срок от една година. 

Още по темата

Председателят на НСТС Марияна Николова каза след заседанието, че против предложението за законодателна промяната са били синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа". Правителството, в лицето на социалното и образователното министерство, подкрепя предложенията, работодателите също, но с някои допълнителни искания, предава БТА.

В момента има изработен общ законопроект за промени на Закона за социалното подпомагане от двата разгледани и одобрени на първо четене от парламента - единият на Цветан Цветанов и група народни представители, а другият на Искрен Веселинов и група народни представители.

В НСТС все още не е внесен общият законопроект, затова на днешното заседание социалните партньори обсъдиха само предложенията на ГЕРБ. 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите