IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСТС одобри извънредният труд на полицаите да се плаща, а не да се компенсира с отпуск

За разходите ще са необходими още 65 млн. лева в бюджета на МВР

17:26 | 29.07.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) реши на онлайн заседание днес да одобри законови промени, с които се регламентира заплащането на извънредния труд на държавните служители в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Измененията са предложени от Пламен Нунев и група депутати от ГЕРБ. Те предвиждат да се определи нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Така ще отпадне компенсирането с допълнителен годишен отпуск за извънредния труд.

Законопроектът предвижда съответният  извънреден труд да се заплаща с увеличение от 50 на сто върху основното месечно възнаграждение за държавни служители в МВР – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, които работят на ненормирано работно време.

С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време. 

Законопроектът е качен на сайта на Народното събрание.

В мотивите си вносителите посочват, че компенсирането на извънреден труд с допълнителен отпуск е предпоставка за полагане на извънреден труд от други служители в системата, за да се обезпечат дейностите и.

Депутатите посочват още, че МВР разполага с бюджет да обезпечи такива плащания. Според изчисленията на народните представители за допълнителните възнаграждения за извънреден труд ще са необходими още 65 млн. лева, от които 37,4 млн. лева са за заплати, а 27,6 млн. лева – за осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Стягат редиците. Така се прави. Основна клетка на едно дълго и успешно управление са добре платените и обезпечени силови структури. Скоро ще обявят и увеличенията за армията :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още