Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСТС одобри извънредният труд на полицаите да се плаща, а не да се компенсира с отпуск

За разходите ще са необходими още 65 млн. лева в бюджета на МВР

НСТС одобри извънредният труд на полицаите да се плаща, а не да се компенсира с отпуск

Снимка: архив БТА

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) реши на онлайн заседание днес да одобри законови промени, с които се регламентира заплащането на извънредния труд на държавните служители в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Измененията са предложени от Пламен Нунев и група депутати от ГЕРБ. Те предвиждат да се определи нов подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Така ще отпадне компенсирането с допълнителен годишен отпуск за извънредния труд.

Законопроектът предвижда съответният  извънреден труд да се заплаща с увеличение от 50 на сто върху основното месечно възнаграждение за държавни служители в МВР – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, които работят на ненормирано работно време.

С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време. 

Законопроектът е качен на сайта на Народното събрание.

В мотивите си вносителите посочват, че компенсирането на извънреден труд с допълнителен отпуск е предпоставка за полагане на извънреден труд от други служители в системата, за да се обезпечат дейностите и.

Депутатите посочват още, че МВР разполага с бюджет да обезпечи такива плащания. Според изчисленията на народните представители за допълнителните възнаграждения за извънреден труд ще са необходими още 65 млн. лева, от които 37,4 млн. лева са за заплати, а 27,6 млн. лева – за осигурителни вноски.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Стягат редиците. Така се прави. Основна клетка на едно дълго и успешно управление са добре платените и обезпечени силови структури. Скоро ще обявят и увеличенията за армията :)))

Още от Икономика и политика
Симеон Дянков: Трябва да сме готови за тежка есен и зима