IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нулев ДДС за български храни би намалил приходите в хазната с 1 млрд. лв.

Предложението на Атака за нулева ставка на данъка за местни храни, лекарства и учебници беше отхвърлено от бюджетната комисия

14:06 | 13.11.14 г. 13
Нулев ДДС за български храни би намалил приходите в хазната с 1 млрд. лв.

Нулевата ставка на данък добавена стойност (ДДС) за български стоки, сред които храни и лекарства, ще коства над 1,1 млрд. лева по-малко приходи в хазната. Това стана ясно по време на дискусията на предложение на Атака във временната комисия по бюджет и финанси в парламента.

От партията искат нулева ставка на данъка за местни храни, лекарства и учебници, което има за цел да облекчи потребителите.

Експертът от Министерството на финансите Людмила Петкова обаче обясни, че учебниците и сега са освободени от данъка. По отношение на храните отпадането на ДДС ще коства 1 млрд. лева, а на лекарствата - 125 млн. лева. Покриването на този недостиг може да бъде чрез увеличаване на данъците - ставката на ДДС да се увеличи от 20 на 25% или да се повишат други данъци, посочи тя.

Друга слабост на предложението е увеличаването на разходите за администрацията за контролна дейност.

Искането на Атака ще бъде атакувано и от Брюксел, тъй като въвежда дискриминационна политика, допълни Петкова. Според европейските изисквания няма нулева, а само намалена ставка на данъка. За храните например тя е в рамките на поне 5 на сто, посочи експертът.

Предложението беше отхвърлено, като само един депутат от Атака гласува в подкрепа на промяната в законодателството. Трима се въздържаха, а 15 бяха против.

След кратки дебати Комисията одобри внесеното предложение на Министерския съвет за акцизите върху тютюневите изделия. Петкова обясни, че променената структура на акцизите е направена така, че да няма конкурентно предимство за нито една марка цигари.

Предвижда се поетапно увеличение на акцизите върху тютюневите изделия до 2018 г., което да започне от 2016 г.

Депутатите разгледаха още и предложения за връщане на пропорционалното подоходно облагане, предложено в два законопроекта, изготвени от Атака и от БСП.

За годините от 2007 година досега плоският данък е увеличил данъчните приходи със 100% и на тази база данъкът си върши работата, посочи Петкова. Мотивът за въвеждането му е повишаване на събираемостта на данъчните приходи, припомни тя.

Изчисленията на финансовото министерство показват, че прогресивното подоходно облагане, предложено от БСП, реално ще има негативен ефект за бюджета и загубите за хазната ще бъдат в размер на 811 млн. лева. 772 млн. лева от тях ще са от необлагаемия минимум, който ще ползват 632 хил. лица. 38 млн. лева по-малко ще влизат в бюджета от данъчните облекчения за деца.

"Етажите на скалата са твърде ниски, за да компенсират необлагаемия минимум", обясни Петкова.

Червеният депутат Румен Гечев посочи, че желанието на партията е да се повишат приходите с прогресивното облагане и при положение че ефектът всъщност ще е негативен, в следващите дни законопроектът ще бъде оттеглен.

И двата проекта бяха отхвърлени от временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
T3
преди 9 години
Да махнат ДДС от всички български храни е безсмислено. Много български храни са всъщност собственост на чужди фирми, много са вредни за здравето или ненужни за изхранването.Аз бих махнал ДДС от:- масовия хляб (т.е. без луксозните скъпи хлябове, които не се купуват от обикновения гражданин)- месо родно производство- млечни продукти - без скъпи деликатесни сирена, скъпи сирена, скъпи десертни кремови/йогурти- риба с бг произход- варива с бг произход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Така съм по склонен да се съглася...Примерно 80-90 % от мин раб. заплата да е необлагаема..А за горницте - 10 %, както е сега. Тогава тежестта процентно пак ще е еднаква ъ съотношението пак ще е равно, но разполагаеми доход за зле платените ще се вдигне осезаемо.. Но не приемам. за еднакво ниво на административни, здравни и всякакви услуги, които получаваме от държавата.. аз да се налага да плащам процентно повече, само защото имам по добро образование или професия от някой друг, или пък зашото съм поемал по големи рискове и съм бил по предприемчив от други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Kaoru
преди 9 години
Адски стe прав. Обаче колко минуси ще отнесете не знам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
А за плоския данък, не виждам какво е това недоволство.. Ти (примерно) получаваш 600 лв заплта, плащаш 60 лв ДОД. Аз(пак примерно) получвам 3600 лв. и плащам 360 лв ДОД. Т.е за 6 пъти по голям доход, плащам точно 6 пъти по голям данък от теб. Защо аз, трябва да плащам примерно 7 или 8 пъти повече от теб, след като вземам само 6 пъти повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ако успеят да сложат фискални устройства на входа и изхода на Лукойл няма да се наложи да се пипат каквито и да било данъци, ставки и прочее инструменти. Става въпрос за повече от 1 милиард лева пропуснати ползи за бюджета всяка година от контрабанда, укриване на приходи и неплатени акцизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Коментара ти е глупав, от гледна точка направеното разделение бедни - богати.Всички в България ( и бедни и богати) плащат 10% плосък данък върху доходите си 20 % ДДС -т.е данъл върху потреблението си. Иначе си прав, че може ДДС за храни и лекарства ( но за всички, не само за българските) може да се намали, за да се постигне някъкъв социален ефект..Но това е решение на законодателя... и би лишило бюджета от сериозни приходи, които да трябва да се компенсират с орязване на разходи, или увеличаване на други данъци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Kaoru
преди 9 години
ДДС-то у нас е 20%В ЕС има страни, в които има диференцирана ставка на ДДС.Останалото - пълни глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
Кое не е вярно?Че ДДС-то у нас за храна и лекарства е 20%?Или че повечето страни в ЕС имат по-ниски ставки на ДДС за храни и лекарства?Или че ние сме единствената страна в ЕС с плосък подоходен данък, че богатите да им идва по-евтино, с презумпцията да не се криели данъци?Кажи ми, кое не е вярно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Kaoru
преди 9 години
Не мога да се сдържа да не коментирам. Моля информирайте се относно данъчното облагане преди да пускате меко казано глупави коментари. Просто не е сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
mnz
преди 9 години
Добре де, да не е нулев ДДС-то за храните, но да е намален до нормално ниво, например да е 9%?Ама у нас е нормално само бедните да опъват и да плащат 20%ДДС, а богатите да се радват на плосък данък от 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още