IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е в пълна готовност да поеме функциите на Фонда за лечение на деца

Заявленията за финансиране от фонда ще се подават в Здравната каса от 1 април

17:28 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има пълна готовност да поеме функциите на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на изслушването на съвместно заседание на парламентарните Комисии за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите и по здравеопазването.

Изслушването беше във връзка с готовността на Здравната каса да поеме функциите на Фонда за лечение на деца от 1 април. 

Прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще е безпрепятствено. Предвидено е да се запазят всички функции на фонда, посочи Начева.

Дейността на Център „Фонд за лечение на деца“ от 1 април преминава към Националната здравноосигурителна каса, както предвижда Законът за здравето от края на миналата година. Вчера правителството одобри и постановлението за закриване на фонда. 

Основната цел на тази промяна е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и по-ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване. Идеята на здравните власти е промяната да доведе до по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение.

Заявленията на децата, кандидатстващи за финансиране от Фонда за лечение на деца, от 1 април ще се подават в централното управление на Касата, както и във всички районни здравни каси. До момента вече 12 деца са започнали лечение в чужбина и ако се наложи след тяхното завръщане, консултативното им наблюдение ще бъде продължено.

За безпроблемното преминаване на дейността към НЗОК са създадени две специализирани комисии за приемане на заявленията в централата. Те включват лекари, икономисти, външни експерти и членове от сегашния Фонд за лечение на деца и от настоящия Обществен съвет.

Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК, също увери, че няма да има проблем по отношение на срокове, организация и експертност в новата Комисия за лечение в чужбина.

От 1 април информацията, която беше достъпна от потребителите на Фонда за лечение на деца, ще бъде достъпна в НЗОК, допълни Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването.

Родителите отново ще имат възможност да проследяват документите на децата си. Средствата за придружител на дете и престоят му в чуждестранна болница ще бъдат плащани от НЗОК.

Заради новите си функции Здравната каса ще започне да приема и дарения. Като част от Националната здравноосигурителна каса Фондът ще разполага със същия бюджет, както досега - 12 млн. лв., а даренията, които ще постъпват в Касата ще бъдат разходвани целево по волята на дарителя. Контролът ще се осъществява от Сметната палата.

Преминаването на Фонда ктъм Здравната каса беше една от най-спорните промени, прокарани през Закона за бъджета на НЗОК в края на миналата година. Тогава пациентски организации предупреждаваха за проблеми.

Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев обаче отхвърли опасенията. Според него има нужда от промяна и за първи път наистина са предприети действия, които да изразходват правилно средствата в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още