IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК е започнала масови проверки на болниците, където се извършва химиотерапия

Разликата в цената на лечението на онкоболни пациенти достига 7,6 пъти, отчете подуправителят на НЗОК Димитър Петров пред депутати

17:27 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е започнала масови проверки в лечебните заведения, в които се извършва химиотерапия, съобщи подуправителят на институцията Димитър Петров по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му проверките са заради констатирани нараснали разходи в тези лечебни заведения, предава БТА.

Пред депутатите Петров представи резултатите от анализ, от който се виждат огромни разлики в изписването, прилагането и стойността на лечението в различните болници. По думите му средният разход за един болен е 8 300 лв. за страната, като в отделните болници той варира от 2 500 до 19 хил. лева, т.е. 7,6 пъти.

Петров увери, че през април в сравнение с март НЗОК отчита намаление на разходите за лекарства за онкологично лечение с около 2 млн. лева.

Няма забавени плащания на медикаменти за онкологични заболявания от страна на НЗОК към болниците, коментира пред журналисти Димитър Петров преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

Той увери, че следващата седмица ще бъдат платени и лекарствата за април. Към момента НЗОК е разплатила всички лекарства, използвани до края на март, увери той.

Петров допълни, че има предложение да бъде направено централизирано договаряне на лекарствата и на търговците да се плаща директно.

В отговор на въпрос дали няма да се забавят доставките на лекарства, ако се договарят централизирано и има обжалване, Петров обясни, че това е договаряне на отстъпки, а не търг. Ще се прави договаряне с притежателя на разрешението за употреба. В момента се съгласува коя институция да прави договарянето.

Същевременно от Националното сдружение на частните болници предложиха на пресконференция всеки човек да си има лична осигурителна сметка, която да съдържа данни за сумата, внесена на негово име като месечни здравни вноски, и данни за разходите, платени от НЗОК за неговото лечение.

Сдружението предлага държавата да осигурява за здраве само деца и пенсионери, тъй като останалите групи, осигурявани от нея, биха могли сами да плащат здравните си осигуровки в пълен размер.

Сдружението настоява и да бъдат премахнати лимитите за лечебните заведения, тъй като само честната конкуренция би могла да послужи за информиран избор на пациента къде да се лекува. След предприемането на тези стъпки би могло да се премахне и монополът на НЗОК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още