IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК иска намаляване на цените на клиничните пътеки*

Причината е, че обемите на извършената дейност надвишават договорените цени

09:38 | 26.05.15 г.
НЗОК иска намаляване на цените на клиничните пътеки*

102 болници са поискали актуализиране на годишните си бюджети. За тази цел се налага намаляване на цените на клиничните пътеки, съобщи управителят на Здравната каса д-р Глинка Комитов пред БНР.

От Надзорния съвет на НЗОК са предложили само на 76 лечебни заведения да бъдат увеличени бюджетите. Причината е, че на част от тях още на предишното заседание е решено да се отпуснат допълнително средства, като исканията са общо за около 114 млн. лева. Приспадайки ги, от ръководството на фонда предлагат да бъдат отпуснати около 67 млн. лв. допълнителни средства. 

Те са от оставащите 93 млн. лева от резерва на Касата. И тъй като това, по думите на д-р Комитов, не е приемливо, се взема решение да се спази процедурата в подписания рамков договор между Касата и Лекарския съюз за обеми и цени, където се казва, че когато обемите надвишават договорените цени и обеми, се тръгва към преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки.

Управителят на Здравната каса днес ще покани за преговори БЛС на 1 юни за промяна на цените на клиничните пътеки. Едва след тези преговори от Здравната каса ще решат дали да отпуснат исканите 67 млн. лева допълнителни пари за болниците.

Ако не се постигне договореност между Здравната каса и БЛС, може да се върви към решение Министерският съвет с постановление да определя цените на клиничните пътеки.

Българският лекарски съюз не приема да се намаляват цените* на клиничните пътеки за сметка на натовареността на болниците, каза пред БНР председателят на организацията д-р Венцислав  Грозев.

„Ще намалим цените и ще увеличим натовареността на болниците, а по този начин ще се намали, вероятно, и качеството на медицинската услуга и започваме да се въртим в един порочен кръг”, коментира д-р Грозев.

От БЛС вече са поискали от регионалните колегии информация за състоянието на лечебните заведения на тяхна територия. „Ще проведем своите заседания на Управителен съвет при оперативно ръководство на Лекарски съюз и някакви действия ще се предприемат”, каза Грозев.

Лекарският съюз вероятно ще настоява за актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лева, заяви още председателят на БЛС.

* Допълнена с позицията на Българския лекарски съюз
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още