IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Няма технологична пречка за изписване на безплатни лекарства за COVID

Управителят на Здравната каса Петко Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността ѝ

12:25 | 27.10.21 г.
<p>
	Петко Салчев <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Петко Салчев Снимка: БГНЕС

Единствената пречка за изписването на безплатни лекарства за коронавирус от личните лекари е нежеланието на Българския лекарски съюз (БЛС) да го приеме и направи. Това няма нищо общо с Рамковия договор и преговори по него за анекс. Технологично и сега могат да се издават тези рецепти, но това ще стане, когато БЛС реши. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев по bTV.

Здравната каса вече е предложила и личните лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за COVID-19 на пациенти с доказан коронавирус. Българският лекарски съюз обаче трябва да одобри това по закон, посочи Петко Салчев. Според него не съществува проблем. 

Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед, попита той. „Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно“. Освен това в COVID зоните също се издават рецепти за такива лекарства, посочи Салчев. Вече работят над 100 такива зони, не са открити единствено във Видин и Силистра.

Относно парите за болниците Салчев посочи, че помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% по нова методика, касаеща напълно зает капацитет на COVID легла, каза Салчев.

„Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на Българския лекарски съюз (БЛС) до регионалните колегии да подават идентични декларации“, посочи Салчев след като осемнадесет регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката му, а Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК.

Салчев заяви, че настоява за ясни параметри на преговорите между БЛС и НЗОК. По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на лекарския съюз преговорите с касата да бъдат публични.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев коментира, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес".

„Съгласен съм, че парите на касата не са на управителя и на Надзорния съвет, но не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС“, каза Салчев.

Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото "това е една от най-прозрачните и публични институции" и всеки месец публикуват отчет на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още