IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК прие правилата за разпределяне на средствата за болнична помощ

Средствата ще отиват там, където се е насочил пациентският поток, съобщи управителят на Касата Румяна Тодорова

21:26 | 27.01.15 г.
НЗОК прие правилата за разпределяне на средствата за болнична помощ

Надзорният съвет на НЗОК прие правила за разпределяне на средствата за болнична помощ. Решено беше болниците да получат до 95 процента от реално изплатените им средства за миналата година, обяви управителят на Здравната каса Румяна Тодорова.

Друго решение на Надзорния съвет е даване на възможност разпределените средства да се надвишат с 5 процента в случай на спешност, които да се компенсират в следващото тримесечие. Тодорова обаче уточни, че на болниците, които не осигуряват спешна помощ, бюджетите им ще бъдат до 90 процента.

Тя посочи, че така разпределените средства носят около 15 млн. лв. дефицит, но се смята, че той ще бъде компенсиран от събрани здравни вноски над прогнозните суми.

Болница, която не изразходва предоставените й средства за едно тримесечие, няма да може да ги прехвърля в следващо тримесечие, допълни Тодорова и уточни, че целта е средствата да отиват там, където се е насочил пациентският поток.

По думите на Тодорова възможното формиране на листа на чакащи пациенти е механизъм за регулация и дава възможност за по-добро управление на лечебното заведение.

Представителят на КНСБ в Надзорния съвет Иван Кокалов, както и представителят на пациентските организации Петко Кенанов, изразиха несъгласието си с подобно разпределение на средствата за болниците.

Кокалов прогнозира, че ще има много пациенти в листата на чакащите и че няма да има мениджъри на болници, които да са съгласни да работят с такива бюджети.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още