IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК разпределя направленията за специалист по нова методика

Личните лекари имат указание да ползват едва една трета от лимита за първото тримесечие на миналата година

11:40 | 04.02.13 г.
НЗОК разпределя направленията за специалист по нова методика

Тази година Здравната каса ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика. За момента указанията, които са дадени на джипитата, са да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 година, съобщава БНТ.

От тази година отпада и надвишаването от 10% на лимитите за направления, което досега личните лекари можеха да правят, без да бъдат санкционирани. На практика след 15-о число на месеца талоните се изчерпват, категорични са общопрактикуващите лекари.

Много от тях са против каквито и да било лимити и допълват, че професията им се е превърнала повече в диспечерска и на тях не се гледа като на специалисти.

Въпреки че няма нов рамков договор за медицинските дейности, от тази година е променена методиката за отпускането на направления. Досега всеки общопрактикуващ лекар получаваше определен брой направления за специалист за тримесечие.

Касата даваше възможност този лимит да се надхвърли с 10% без преразходът да бъде компенсиран през следващото тримесечие. Освен това, ако талоните не бъдат усвоени за определеното време, разликата можеше да се прехвърля за следващите месеци.

Касата даваше и трета възможност, когато са изчерпани и 10-те процента над лимита, след мотивирана молба при по-висока заболеваемост, касата отпускаше още 15 процента от резерва си. Този допълнителен лимит се компенсираше след следващото тримесечие.

"Сега с новите условия отпадат 10-те процента надлимитни талони, неизползваните вече няма да могат да се прехвърлят към следващото тримесечие, те просто "изгарят", обясняват медици.

За 15-процентовия резерв от талони тази година процедурата предвижда молбите на джипитата се събират в районните здравни каса, след което ще се изпращат в НЗОК, където се събира комисия от експерти, които ще обсъждат на кой лекар по колко талони да бъдат отпуснати допълнително.

Лекари алармират, че новият ред ще забави лечението на болните, а и не са ясни критериите, по които талоните ще бъдат разпределени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още