IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща лекарства за болните от COVID-19 на домашно лечение

До сряда следващата седмица процедурата ще е завършена

19:01 | 09.09.21 г. 1
<p>
	Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Утре в "Държавен вестник" излиза решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19.

Досега касата финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента, предава БТА. Той уточни, че до сряда следващата седмица би трябвало процедурата да е завършена.

Кацаров посочи, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ. 

„На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти“, каза министърът. Той изрази очакване 39-те първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Здравният министър съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът.

„Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците“, коминтира Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
нали платиха за ваксини бе ... какъв ковид ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още