Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НЗОК ще плаща лекарства за болните от COVID-19 на домашно лечение

До сряда следващата седмица процедурата ще е завършена

НЗОК ще плаща лекарства за болните от COVID-19 на домашно лечение

Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Утре в "Държавен вестник" излиза решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19.

Досега касата финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания също. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента, предава БТА. Той уточни, че до сряда следващата седмица би трябвало процедурата да е завършена.

Кацаров посочи, че вчера е имало заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ. 

Още по темата

„На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти“, каза министърът. Той изрази очакване 39-те първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Здравният министър съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки един от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът.

„Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците“, коминтира Кацаров.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
нали платиха за ваксини бе ... какъв ковид ... ?

Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт