IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща скъпи лекарства преди отчитане на резултата от терапията

При липса на ефект от тяхното прилагане фармацевтичните фирми ще възстановяват средствата на здравния фонд

17:43 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да плаща скъпоструващи лекарства, за които е определено проследяване на ефекта от терапията, преди той да е установен. Това става ясно от доклада на здравния министър Кирил Ананиев по проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане, а предложението за промяна е едно от многото, с които излезе Министерството на здравеопазването (МЗ) в посока промяна на финансирането в сектора.

В доклада си здравният министър посочва, че към настоящия момент Здравната каса може да договори заплащане след отчитане на резултата от терапията за лекарствените продукти, за които е определено проследяване на ефекта. Промяната бе въведена в началото на годината с цел по-ефективно разходване на обществения ресурс за медикаменти и недопускане на заплащане на скъпи терапии при наличие на по-достъпни алтернативи. 

От МЗ обаче съобщават, че този механизъм създава друг проблем - докато не получат заплащане от Здравната каса за въпросните медикаменти, аптеките и лечебните заведения не могат да ги заплатят на доставилите им ги търговци на едро. Това от една страна би поставило в риск търговския оборот, а от друга – би нарушило реда по отчитане и заплащане на реимбурсирани от НЗОК лекарства, което като краен резултат е възможно да ограничи достъпа на здравноосигурените лица до тези продукти, посочва се в доклада на министъра.

Затова министерството предлага Националната здравноосигурителна каса да заплаща своевременно тези лекарствени продукти, а при липса на ефект от тяхното прилагане притежателите на разрешения за употреба да възстановяват на касата съответните средства.

Според здравния министър този механизъм ще работи, защото принципът на възстановяване на разходи на Националната здравноосигурителна каса за лекарства е добре познат и се прилага успешно в здравната ни система под формата на отстъпки от страна на фармацевтичните компании в полза на здравния фонд. Според Ананиев няма да има неясноти и затруднения в прилагането и в този случай. Своевременното заплащане на лекарствата няма да ограничи и предписването им поради несигурност в тяхното заплащане, пише в документа.

Изискването за проследяване на ефекта от терапията за нови скъпоструващи медикаменти беше въведено миналата година. В Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. беше записано, че Касата ще плаща на фармацевтичните компании за скъпи иновативни терапии след като болниците проследят и отчетат ефекта от лечението с тези продукти. С новите предложения на практика здравното министерство коригира това правило.

Припомняме, че НЗОК затегна правилата за заплащане на иновативни лекарства, като основният аргумент за поправката беше, че за лечение, за което не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат, е стойностно неефективно и затова заплащането ще е след отчитане на резултата от терапията. Това е механизъм, при който се цели средствата от бюджета на НЗОК за определени лекарствени продукти да се разходват само при наличие на резултат, т.е. заплащането да се предпоставя от установена чрез измерими критерии ефективност и ефикасност на лекарствената терапия.

В последните предложения за промени в Закона за лечебните заведения е записано също, че болниците, определени да проследяват ефекта от терапиите с лекарства, трябва да докладват ежедневно за резултатите. Тази информация трябва да се изпраща до Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още