IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК: Въвеждането на индикативни стойности не означава въвеждане на лимит

Промяната се налага най-вече заради преразход при химиотерапията, обясни подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров

09:59 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Българския лекарски съюз (БЛС) отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор за въвеждане на лимит на нови дейности

От съюза предупреждават, че Здравната каса въвежда лимити на ражданията, интензивните грижи и лекарствата за онкоболни и отказват да подпишат анекса към Националния рамков договор, в който са записани сумите.

Опасенията на БЛС са, че с тези нови допълнителни споразумения към договорите на лечебните заведения има понятия, които водят към тълкуване за въвеждане на лимит на дейности и то в т.нар. Приложение 1 (раждания, интензивни грижи за новородените, лекарствата за онкоболни, т. е. дейности без лимит досега, бел. ред.), заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по bTV.

До този момент не е имало понятието индикативна стойност, обясни д-р Грозев, като допълни, че индикативно значи прогнозно, наблюдавано. 

Бяха въведени индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти, защото най-големият преразход на Здравната каса е в лекарствената политика, обясни д-р Грозев.

От своя страна подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров посочи, че въвеждането на индикативни стойности не означава въвеждане на лимит за болниците, още по-малко както се спекулира за ражданията.

„Няма такъв идиот в тази държава, който да даде лимит за ражданията, които спадат с около 7-8%. Ако се увеличават, ние с удоволствие ще ги платим”, каза Петров.

Индикативна стойност – това са дейности, които се наблюдават, когато има тенденция към надвишаване. Касата пише в самите правила, че просто уведомява изпълнителите, че има тенденция към надвишаване на стойностите, което не означава, че няма да се платят тези дейности, обясни още подуправителят на НЗОК.

По думите му промяната се налага най-вече заради химиотерапията, където разходите се увеличават прогресивно. За миналата година от тези дейности от Приложение 1, главно за сметка на химиотерапията, разходите са скочили 29 – 30 млн. на около 33 – 34 млн. лева, заяви Петров. По думите му НЗОК има съмнения за злоупотреби.

Според Грозев обаче обемът дейности не се завишава особено, а разликата идва от преразхода за лекарствата.

Завишаването на дейността в онкологията, примерно 1 млн. лв., води след себе си лекарства за 4 млн.лв. , обясни д-р Петров и допълни, че мерките, които Касата предлага за оптимизиране на разходите, са свързани с по-добро планиране на използваните онколекарства, тъй като голяма част от медикаментите се дозират на килограм тегло, поради което и се изхвърлят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още