IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК започва проверки в болниците за злоупотреба с лекарства

Очаква се инспекциите да намалят с 30% разходите на касата за онкомедикаменти за август и септември

16:58 | 12.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) затяга контрола по изписване на скъпи онкомедикаменти в лечебните заведения. Ще бъдат проверявани болниците, които лекуват пациенти с онкологични и хематологични заболявания, съобщава се на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Подуправителят на здравния фонд Иванка Кръстева е разпоредила районите здравни каси да изпратят проверяващи в лечебните заведения, които да следят на място извършваните химиотерапии.

Според Здравната каса проверките може да намалят с 30% разходите на касата за онкомедикаменти за август и септември. Дава се подробна инструкция как да протичат проверките. Екипите са длъжни да изпращат на НЗОК отчети за работата си на всеки три дни.

Инспектиращите трябва да проверяват документацията, да „обикалят отделенията“ и да разговарят с пациентите, без да създават напрежение и да се държат възпитано, както и да бъдат отзивчиви. 

Проверяващите ще звънят по телефона на вече изписаните пациенти и ще ги питат какви медикаменти са получили от болничната аптека. Според инструкцията приоритетно ще бъдат анкетирани онкоболни, които са получили по-малко вливки/опаковки от съответния медикамент в сравнение с фармако-терапевтичното ръководство по онкология.

Ако проверяващите установят, че през тази година дадена болница е изразходила 10% повече средства за онкомедикаменти от миналата, директорът на лечебното заведение ще дава писмени обяснения.

На последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК реши контролът по прилагането на терапиите в болнични условия да се засили, тъй като от касата осъзнали, че изписването и прилагането на лекарствата в болниците не се контролира от никого. Така се стигна и до предложението на управителя на фонда Глинка Комитов НЗОК да може да прекратява договора си с дадено лечебно заведение, в което са установени злоупотреби с медикаменти.

Според Комитов в момента ефективен контрол не може да има в пълна степен, защото в закона не е приета мярка, поискана по-рано от касата - ако болница е изписала некоректно количество медикамент, фондът да прекратява договора си с нея. Затова Комитов предлага на надзорниците да подкрепят предложение на БЛС касата да плаща онколекарствата в болниците с 30 дни закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още