IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединяването на болници не може да е самоцел, смятат бивши здравни министри

Сливането на администрации едва ли ще доведе до сериозни икономии, казват Мими Виткова и Стефан Константинов

11:09 | 05.05.15 г.
Обединяването на болници не може да е самоцел, смятат бивши здравни министри

Бившите министри на здравеопазването Мими Виткова и Стефан Константинов се усъмниха, че намерението на министър Петър Москов за административно обединение на няколко болници ще доведе до сериозни икономии на средства. Според тях ефектът от подобно сливане може да влоши достъпа до здравеопазване, коментираха те пред БНТ по повод на планираното от МЗ обединение на осем болници, които да бъдат управлявани от една администрация и да функционират като отделни лечебни заведения.

Според изказване на здравния министър Петър Москов сега Здравната каса финансира 370 болници, а според него те трябва да бъдат с 50 по-малко, което може да се случи с наличието на новата здравна карта до една година.

Подобно обединение е възможно, каза д-р Мими Виткова, но попита дали сливането на осем болници в една би довело до сериозни икономии на средства или само ще влоши достъпа до здравеопазване на голяма част от населението на страната. 

По нейни думи всяка болница в момента функционира като отделно търговско дружество, което не може да няма администрация. Тя подозира, че с идеята те да имат своята юридическа самостоятелност и шапка над тях, която да поеме “търговските дейности и доставките”, е „да бъдат концентрирани обществените поръчки”.

Според д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов, констатациите за броя на болниците, финансирани от Здравната каса, не е новост. От една страна, едни болници се съкращават, а от друга – много нови болници се откриват, каза той и допълни, че не вижда ефект в този вид съкращения.

“Имаше един голям напън да се махат малките общински болници, защото те били коптори и някои болници престанаха да съществуват - те имаха бюджети по 100-200 хиляди лева, а в един момент се появиха болници, които искат по 10-20 милиона лева”, посочи той.

Идеята, с която се започва – за обединението на осемте болници, е изключително спорна, защото нямаме задействана реформа. В този момент, ако решим да ударим точно малкото останали работещи държавни болници, “всъщност оставаме пазара на някого друг”, смята Константинов.

И той, както д-р Виткова, не вижда смисъл в обединяването на болници. За него обединението на осемте болници в карето на „Александровска” е самоцелно, тъй като много от тях, по своя характер, не могат да имат нищо общо. По думите на д-р Константинов тази идея се родила като повод да се оправдае уволнението на един болничен директор, (директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, бел. ред).

Здравеопазването е жертва на неолибералния подход - пазарът ще реши всичко. Но в здравеопазването пазарът няма да реши нищо, каза Мими Виткова. По думите й идеята за обединение на осем болници от една администрация е правен нонсенс. „Не може да запазите юридическото лице и да го обезглавите, да му махнете администрацията”, категорична е Виткова.

И двамата бивши здравни министри подчертаха, че проблемът не е в администрацията, а във факта, че постоянно се разкриват нови болници. Те се концентрират в големите градове и харчат много. Само през декември са разкрити 7 нови болници, обяви Константинов.

Виткова отбеляза, че се разкриват нови и нови структури, които поглъщат огромни количества средства, които в немалък процент имитират дейност и въртят обороти.

По мнението на Мими Виткова ролята на държавата, на министър Москов, на който и да е на този пост, е да отговори защо след смяната на модела на финансиране от публичен с осигурителен публичните разходи за здравеопазване са нараснали с 400%. Министърът трябва да каже защо броят на хоспитализираните болни е нараснал с 60%, при положение, че населението е намаляло 2 милиона души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още