Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обикновени бели рецепти ще могат да се издават и електронно, и на хартия

Така лекари, които нямат договор с НЗОК, няма да се налага да купуват софтуер, ще могат да издават предписания и при домашни посещения

Обикновени бели рецепти ще могат да се издават и електронно, и на хартия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Обикновените бели рецепти за лекарства да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Такива промени в наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти предлага служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Това ще улесни лекарите, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, посочва се в мотивите на вносителя на поправките.

Срокът за обсъждане на промените в наредбата е 28 май. Текстовете са публикувани на сайта на портала за обществени консултации strategy.bg.

Промяната е в полза и на лекарите от болниците, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение, посочва вносителят.

Още по темата

Припомняме, че електронната рецепта за медикаменти, заплащани напълно или частично от здравния фонд, трябваше да влезе в сила през май, но беше отложена за 1 юни, за да се даде още време на лекарите и аптеките да надградят софтуерните продукти, с които работят.

Лекарите, които обаче нямат сключен договор с НЗОК, трябва тепърва да купуват медицински софтуер с модула за предписване на лекарства. Отделно медиците често правят и домашни посещения, като в много от тези случаи предписват рецепти. В тези случаи електронната рецепта не е удачна. Промените ще облекчат работата и на лекари в малки населени места и в отдалечени и труднодостъпни райони с лоша интернет свързаност.

Електронните рецепти бяха пуснати пилотно в началото на годината. В момента те се издават само до някои по-големи аптеки.

С поправките в наредбата протоколите, издавани от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология, ще се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност, без да е необходимо същите да се преиздават. С предишни промени беше записано, че те трябва да се преиздадат. Така няма да се разкарват пациентите с онкологични заболявания до комисиите и няма да се товарят комисиите с излишна административна работа.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага