IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обилните валежи повишават риска от аварии в мините

Главната инспекция по труда започва проверки за взетите мерки срещу наводнения в минните предприятия

12:04 | 21.05.14 г.
Обилните валежи повишават риска от аварии в мините

Обилните валежи в страната през последните седмици са създали риск от наводнения в подземните минни обекти, предупреждава Главната инспекция по труда (ГИТ) на своята интернет страница.

Заради създалата се обстановка предприятията за подземен добив на руди и въглища трябва да вземат превантивни мерки за защита, допълват от инспекцията.

От ГИТ започват и проверки на предприятията в сектора относно взетите мерки за предотвратяване на наводнения и свлачища. Ще бъде оценена и готовността на обектите за реакция при възникване на аварийни ситуации.

В страната функционират 16 мини. Техните ръководители трябва да следят за признаци като хлътвания, срутища над мините, както и оросяване на забоя или усилване на скалния натиск вътре в мините. Това са само част от проследимите признаци за опасност от наводняване на мината.

Необходим е още и непрекъснат контрол на състава на рудничния въздух, тъй като наличието на повишена концентрация на въглероден оксид, въглероден диоксид, метан, сероводород и кислород, може да е признак за нахлуване на вода и кал от съседни изработки и отработени пространства, допълват още от ГИТ.

Минните предприятия са рисково производство и затова дейността им по подземен добив подлежи на периодичен контрол от инспекцията. Той се осъществява на три месеца във въглищните мини и на шест месеца в рудодобивните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още