IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областните управители и висшите чиновници задължително трябва да са магистри

Народните представители гласуваха окончателно промените в Закона за администрацията

11:59 | 07.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заместник-министрите, членовете на колегиални органи, областните управители и техните заместници трябва да имат висше образование с минимална образователно-квалификационна степен "магистър". Това гласят промените в Закона за администрацията, гласувани на второ четене от парламента, предава БТА.

Всички, заемащи висши държавни длъжности, вече задължително трябва да имат висше образование. Така изискването за университетска диплома влиза в сила за областните управители, заместник-областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, пише Dnes.bg. От днес висшисти задължително трябва да са и изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. 

Депутатите решиха извън числеността на персонала на администрациите на изпълнителната власт да могат да се назначават служители на срочни трудови договори за дейности по управление и изпълнение на проекти и програми, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове. Назначаването им се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества по ред, определен във вътрешни правила на административната структура. Възнагражденията на служителите са изцяло от техническата помощ на съответната програма или проекта, допълва телеграфната агенция.

Организациите, предоставящи обществени услуги, въвеждат в регистъра информация за техните ръководни органи, обществените услуги, по повод на които се извършват административни услуги, включително вътрешните административни услуги и електронните административни услуги, както и местата, в които осъществява административно обслужване и приемното време. 

Административният регистър се поддържа като единна електронна база данни. Всеки ще има право на свободен и безплатен достъп до информацията в него, включително за повторно използване, приеха депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Цените на дипломите ще се повиши. Имам предвид "ония" от нощния университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Цените на дипломите ще се повиши. Имам предвид "ония" от нощния университет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още