IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчена е процедурата за сечи в съхнещите заради корояд гори в Родопите

Около 1,5 млн. куб. метра иглолистна дървесина е добита през последните две години от такива сечи

18:21 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на септември значително е облекчена процедурата за издаване на разрешителни за санитарни и принудителни сечи в гори, засегнати от нападения на боров корояд. Това бе посочено на пресконференция днес в Областната администрация в Смолян, на която бяха оповестени данни за предприетите мерки за борба с вредителя, причинил съхнене на иглолистни гори в Родопите, предаде БТА.

Около 1,5 млн. куб. метра иглолистна дървесина е добита през последните две години от сечи в засегнати от корояд гори на територията на Южноцентралното държавно предприятие, посочи Ивайло Исаев, зам.-директор на ЮЦДП. Общо 182 хил. декара от горския фонд на територията на ЮЦДП са поразени от корояд. 

С влезлите в сила от 1 септември промени в наредбата за сечите административната процедура за издаване на разрешения в засегнатите гори се облекчава и съкращава като срок, посочи заместник-областният управител Владимир Гърбелов. По новите изисквания позволителни за сечите ще могат се издават след предписания от горските дирекции. По този начин ще се избягва досегашната съгласувателна процедура при изготвянето на план-извлечение за санитарни и принудителни сечи.

От ЮЦДП също са въвели значителни облекчения към фирмите, които извършват добива в съхнещите иглолистни насаждения. Договорите за сечи в тези гори се сключват чрез директно възлагане.

Като "реверанси" към фирмите от ЮЦДП определят намалението на продажната цена. С цел стимулиране на дърводобивните фирми да ускорят санитарните сечи през последните години са увеличени с 5-6 лв. разценките за добив.

Докато през 2015 г. средната разценка в района е била 25-26 лв. за кубик, то сега достига 30-31 лв. Остава в сила и символичната цена от 1 лв. за кубик, която местното население плаща за добиване на дърва за огрев.

Основният проблем при борбата с вредителите в горите в Родопите остава недостигът на техника и работна ръка. Компании от Швеция и Австрия са предложили да се включат в сечите в засегнатите зони, но се отказали след оглед на района и трудно достъпните терени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още