IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчени са механизмите за въвеждане на мярката "зелен билет"

При сегашната нормативна база няма възможност за навременна и гъвкава реакция

15:43 | 06.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Столичният общински съвет /СОС/ промени механизма за въвеждане на мярката "зелен билет" за градския транспорт при случаи на замърсяване на въздуха в столицата. Това стана на днешната сесия по направено извънредно предложение от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, предава БТА.

Механизмът, който беше разработен в началото на тази година, дава възможност при определени условия да въвеждаме мярката "зелен билет", която се приема добре от гражданите, каза кметът на София.

Тя обясни, че промените, които внася сега, са свързани с невъзможността този понеделник да се обяви мярката поради факта, че нямаше инормативно изискуемите условия, въпреки метеорологичната прогноза от неделя за мъгли и възможна температурна инверсия.

По думите й при сегашната нормативна база няма възможност за навременна и гъвкава реакция. "Промяната ще ми даде възможност малко по-бързо да реагирам в ситуации, подобни на тази, случила се в неделя срещу понеделник", каза още тя и напомни, че в тази ситуация "зеленият билет" е въведен едва във вторник.

Според промяната при прогноза или наличие през зимния период на жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане, обявени от НИМХ и водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, ще може да бъде въвеждана мярката "зелен билет" за градския транспорт. 

Кметът посочи, че по данни на Центъра за градска мобилност 74 478 столичани са ползвали "зелен билет" във вторник, а няколко хиляди граждани са се отказали от личните си автомобили в този ден.

"Зеленият билет" в работен ден ще струва на общината между 200 и 300 хиляди лева, според разчетите на ЦМГ, посочи пред журналистите кметът.

Председателят на комисията по екология на СОС Лорита Радева каза, че компенсирането на загубите на ЦГМ от тази мярка се осъществява от бюджета на Столична община.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още