Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обмисля се как личните лекари да правят Covid тестове по домовете

Следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора, смята доц. Ангел Кунчев

Обмисля се как личните лекари да правят Covid тестове по домовете

Снимка: БГНЕС

Работи се със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия.

„Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави той.

Здравният инспектор разясни и кое е новото от последната заповед на здравния министър.

"Различното в новата заповед е в дните, в които хората се поставят под карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване. Ако тестът се окаже отрицателен, това не означава, че карантината като контактно лице отпада“, посочи здравният инспектор.

Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност, заяви той.

Кунчев обясни, че когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите и максимално бързо могат да се вземат мерки, каза той. И допълни, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. 

Още по темата

Относно работата в офисите той подчерта, че контактни лица на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании.

Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки.

„Нямаме информация да са се отзовали медици на призива на министъра. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план за тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и ползваме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст.  Всичко това го търсим, обаче при тази ситуация не са много хората, а и това става по лично желание”, каза доц. Кунчев. 

Здравният инспектор коментира и случаите на върнати от болниците пациенти с коронавирус. „Не е работа на човека да си търси болница. Човек има нужда от помощ, Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина“.

Всяка болница трябва да има COVID сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек, и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да бъде прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност”, каза още доц. Кунчев и подчерта, че в момента хора от Австрия се прехвърлят в Германия заради недостиг на места.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1.2  или 10 души заразяват 12.

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”, каза още доц. Кунчев.

Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лични мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

За последното денонощие България отчита нови рекордни показатели на заразените от коронавируса. За 22 октомври откритите случаи са 1595, тоест с цели 123 повече от предишния ден, но са направени и повече тестове  - 9038 спрямо 8738 ден по-рано. По този начин делът на положителните тестове бележи лек ръст и вече е 17,64%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Горко им на личните лекари!

Още от Икономика и политика
ЕК одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика