IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се надграждане на здравноосигурителния модел в България

Работна група от експерти ще изготви концепция за развитие на модела, която ще бъде подложена на обществен дебат

13:55 | 04.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването има идея да надгражда здравноосигурителния модел в България. Това стана ясно от изказване на д-р Станимир Хасърджиев по време на третата годишна конференция на в. "Капитал" за здравния сектор като следващия двигател на икономическия растеж у нас.

Хасърджиев каза, че по инициатива на здравния министър работна група от експерти ще изготви концепция за развитие на здравноосигурителния модел в България, която да бъде поставена на обществен дебат. Той сподели, че в качеството си на секретар на Консултативния съвет по здравеопазване към Министерския съвет е получил писмо от здравния министър Петър Москов, който му възлага съставянето на работната група.

"Обърнали сме се към всички организации да посочат имена, които смятат, че са изявени и имат компетенцията да разработят една такава концепция. На мен също ми е интересно какво ще ни се предложи", каза Хасърджиев.

Той подчерта, че не става дума за промяна на модела, а за неговото надграждане. По думите му реализирането на идеята за допълнително здравно осигуряване сериозно е закъсняло и страната ни има много да наваксва по отношение на обезпечаването на средствата в публичните фондове.

„Един от вариантите за развитие на модела е увеличаването на здравната вноска, но на този етап по въпроса няма политически консенсус. Другата възможност е да се генерират повече средства в публичните фондове чрез допълнително здравно осигуряване“, каза той.

Допълнителните фактори, с които трябва да се съобрази бъдещият здравноосигурителен модел, са демографската криза и застаряването на населението, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Какво ще му надграждат той си е пълен провал. Или платено или безплатно, няма такива варианти и платено и безплатно на едно място - това си е *** за корупция и злоупотреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още