IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се вариант бюджетът на болниците да се определя на пазарен принцип

Здравната каса прави нова дирекция за контрол и финанси, съобщи новият управител Пламен Цеков

10:10 | 04.05.12 г.
Обмисля се вариант бюджетът на болниците да се определя на пазарен принцип

До месец и половина ръководството на здравната каса ще предложи механизъм за пазарно определяне на бюджетите на болниците. Това съобщи в интервю за БНТ новият управител на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков.

С промяната се цели разпределението на средствата между близо 300-те болници в страната да зависи от самите пациенти вместо от администрацията на касата, което води до субективизъм.

„За нас е важно да предложим една работеща методика, при която разпределението на бюджетите да става от пациента – той да определи в коя болница да отидат неговите пари“, поясни шефът на касата.

Предложението ще бъде представено за широко обществено обсъждане, като очакванията на Цеков са, че вероятно ще се стигне до консенсус, защото от предварителните сондажи с пациентските и съсловни организации той е получил подкрепа за тази идея.

За да се пресекат случаите на източване на средства от касата чрез фиктивно изписване на лекарства, във ведомството се създава нова дирекция „Контрол и финанси“, поясни още Пламен Цеков.

По закон касата няма право да се меси във финансовите дейности на болниците, но ръководството си е поставило за цел да проследява как се движат парите, отпуснати за лечебните заведения.

До есента на тази година се очаква заедно с Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите да бъде предложен вариант, който да принуди здравнонеосигурените българи да започнат да плащат дължимите вноски.

В момента 1,2 млн. българи, или 20% от населението, не плаща за здравеопазване, припомни шефът на касата.

На въпроса дали новото ръководство ще продължи да дава бонуси на служителите в касата, заради което беше отстранена бившата шефка на ведомството Нели Нешева, Пламен Цеков обясни, че допълнителните възнаграждения са законово определени, затова не може да бъдат премахнати изцяло.

„В момента правим преглед на дейността на служителите за последното тримесечие на 2011 г. и първото на 2012 г.  Вместо тавана от 25%, който служителите получаваха досега, предвиждаме тези бонуси да бъдат 15%, като не превишават сумата на месечната им заплата“, поясни Цеков.

Той каза, че е решено лично той и неговият подуправител да не получават бонуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още