IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се промени при формирането на заплатите в общинските фирми в София

Мерките се предприемат, след като журналистическа проверка установи, че от началото на годината възнагражденията в някои общински дружества са достигали 4 хил. лв.

10:38 | 12.08.11 г.
Обмислят се промени при формирането на заплатите в общинските фирми в София

Промени с цел въвеждане на по-обективни критерии при определянето на заплатите на директорите на общински фирми в София ще предложи през септември Столичната община, предаде БТА.

Информацията беше оповестена по повод публикувано вчера разследване в национален всекидневник, установило драстични увеличения на заплатите от началото на годината в някои общински дружества, сред които и губещи. До 4 хил. лв. достигали месечните възнаграждения за ръководителите, показала журналистическата проверка.

Размерът на заплатите на ръководителите на търговските дружества на Столичната община се определят според управляваните дълготрайни материални активи, броя на персонала, коефициента на задълженията и коефициента на рентабилност на дружеството, се казва в разпратеното от общината съобщение.

С подготвяните нормативни промени се предвижда по-строг контрол от страна на общината, като критериите за определяне на възнагражденията се основават на реални икономически показатели - приходи от оперативна дейност, рентабилност, автономност и ефективност, съобщават още от Столичната община.

Ще бъдат въведени и санкции за дружествата, които имат отрицателна рентабилност и на тези, които не спазват сроковете за внасяне на осигурителни вноски за задължителното обществено и здравно осигуряване. Според общинарите целта е да се създадат условия за увеличаване на приходите на дружествата.

През май тази година със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е разпоредено на членовете на съветите на директорите и на управителите на дружествата да преразгледат договорите за управление, като от тях отпаднат възможностите за ползване на привилегии, които са разписани в колективните трудови договори за служителите, припомнят от ведомството. Като  пример се посочва намалението на заплатите на ръководителите на Центъра за градска мобилност с 35%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още