Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Обмислят се варианти за облекчено влизане на туристи у нас

До края на седмицата Министерството на здравеопазването трябва да издаде заповед с ясни и точни критерии

Обмислят се варианти за облекчено влизане на туристи у нас

Снимка: Pixabay

Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристи в страната ни. До края на седмицата очакваме Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в България. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова пред медии във Варна.

Предложили сме три възможности - сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела. По думите й има очаквания, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК.

Политиката за признаване на зелен сертификат за пътуване и за отваряне на „зелени коридори“ ще продължи, като и това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни, посочи още Николова, цитирана от пресслужбата на Министерството на туризма.

Тя увери, че ще се положат необходимите усилия заетите в отрасъла лица, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, да бъдат навременно имунизирани. 

Още по темата

"Призовавам браншът да бъде активен, за да може ефективно да се организира ваксинирането", каза още Николова. И уточни, че за целта е необходимо да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред на регионално ниво от РЗИ за обхващане на тези, които искат, в сравнително кратки срокове.

Министърът в оставка информира още, че към момента 86 хиляди заети в сектор „Туризъм“ вече са заявили желание да им бъде поставена ваксина.

"Разчитаме, че това лято сънародниците ни отново ще изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина. Смятам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по българското Черноморие, така и във вътрешността на страната", поясни министърът.

Тя коментира и темата за морските плажове, като съобщи, че ивиците, за които има сключени договори за наеми и концесии, са 135. Към настоящия момент има 96 неохраняеми плажа и 3 за природосъобразен туризъм, за които вече има издадена актуализирана заповед, която е публикувана на институционалната страница на министерството.

За 9 ивици има „висящи” процедури за избор на стопанин. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да е още по-малък. Най-много неохраняеми ивици има в област Бургас. Там те са 49, а в област Варна са 28, в област Добрич - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителните дейности за водно спасяване, заключи министърът на туризма.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ст. Кацаров: Реформата на здравната система вече не търпи отлагане