Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Оборотите на търговците у нас се връщат към ръст през февруари

Продажбите на дребно чрез поръчки по телефона и интернет обаче намаляват с 3,5% на месечна база, отчита НСИ

Оборотите на търговците у нас се връщат към ръст през февруари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като продажбите на дребно у нас започнаха годината със спад, през февруари записват увеличение на годишна и на месечна база. Търговските обороти през месеца са стимулирани от ускорените продажби на облекло, стоки за бита, онлайн покупки, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Оборотът в търговията на дребно, въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 5,5% в сравнение със същия месец на предходната година.

Спрямо предходния месец оборотите в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нарастват с 0,9% по предварителни сезонно изгладени данни. 

През февруари на годишна база оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 10,2%) и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,4%). Намаление е отчетено при продажбите на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,9%).

По-значителен ръст при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран при: продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17,3%, битова техника, мебели и други стоки за бита - с 14,8%, на с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 10,7%, и в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,4%.

Спрямо януари се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.3%, и в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,5%. Намаление на оборота е регистрирано в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,3%.

При продажбите на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е отчетено нарастване при търговията с компютърна и комуникационна техника - с 1.7%, с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 1,5%, и при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0,4%.

По-съществено намаление на оборота е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,5%.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен