IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в туристическите услуги се свиват в сезона на отпуските

Като цяло данните на НСИ показват годишно увеличение на оборотите в сектора на услугите през третото тримесечие

17:02 | 23.11.15 г.
Оборотите в туристическите услуги се свиват в сезона на отпуските

Оборотите в услугите записват ръстове през третото тримесечие на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо второто тримесечие обаче движението е разнопосочно.

Прави впечатление обаче намалението на оборотите на туристическите компании, макар в сезона на отпуските. Спрямо второто тримесечие на тази година индексът в тази сфера (част от общия индекс в сектор "Други услуги" в методологията на НСИ) намалява с малко над 7 на сто, а на годишна база спадът е от почти 10%. Преди дни от НСИ публикуваха и статистика, показваща намаляващи пътувания на българите в същия период

С 6% се увеличават оборотите в сектора "Транспорт, складиране и пощи", сочат календарно изгладените данни на статистиката. Най-значително е то във сектора "Воден транспорт" (от 21,3%), а спад има единствено при въздушния транспорт - с 4,6 на сто.

На тримесечна база обаче съставният индекс на оборота в транспортния сектор се свива с 2,2%. Най-голямо е намалението именно във водния транспорт, където оборотите са с 10,7% по-малки спрямо предходното тримесечие. В периода юли - септември на тримесечна база ръст имат единствено оборотите в сектора, свързан с пощенските услуги, показват още сезонно изгладените данни на НСИ.

Годишните изменения за сектор "Съобщения" също са в положителна посока - календарно изгладеният индекс в този сектор се повишава със 17,1%. Най-голямо увеличение се наблюдава по отношение на дейностите в "Информационни услуги" (35,7%), както и при дейностите в областта на информационните технологии (29,7%). Намаление има при издателската дейност - в рамките на 4% на годишна база.

Спрямо периода април-юни обаче има увеличение във всички сектори, отчитат още от НСИ. Календарно изгладените данни показват, че съставният индекс в съобщенията се увеличава с 10,1%, подкрепен от дейностите по далекосъобщения (14,9%) и информационните услуги (14,6%).

По отношение на другите услуги, наблюдавани от статистическия институт, с почти по 20% на годишна база се повишават оборотите в сектори като реклама и проучване на пазари, архитектурни и инженерни дейности, както и услугите по почистване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още