IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията на дребно забавят спада си през септември

Пандемията се отразява положително на дистанционната търговия, където оборотите се увеличават с над 50% на годишна база

11:59 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разнопосочни данни разпространи Националният статистически институт (НСИ) за оборотите в сектора на търговията на дребно (без автомобили) през септември. Спрямо август има повишение от 2,8 на сто, но на годишна база те потъват с 6,7%. През август обаче секторът записа спад от 12,2% на годишна база, а месец по-рано свиването беше в рамките на 17,5 на сто.

По данни на Евростат през септември търговските обекти в България записват най-рязкото повишение на оборотите в цялата общност.

НСИ НСИ

Източник НСИ

Пандемията се отразява категорично положително на поръчките по пощата, телефона или интернет. По данни на статистиката оборотите в този сектор се повишават с почти 54% на годишна и с 14,6% на месечна база.

Най-съществено понижение се наблюдава при търговските обекти, предлагащи автомобилни горива - при тях оборотите падат с 15,2% спрямо септември 2019 година. През април, когато до голяма степен страната беше блокирана, оборотите при продажба на горива и смазочни материали бяха с 40,3% по-ниски на годишна база.

Спрямо септември 2019 година с 10,5% се свиват оборотите и при търговията на дребно с хранителни стоки и тютюневи изделия.

Спрямо август има повишение по отношение и на двете групи стоки в рамките на по 2,9%, показва още статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още