Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Оборотите в търговията на дребно записват ръст за първи път от месеци

Търговците на текстил, облекло и обувки отчитат повишение на оборотите си от 131% през март, показват данни на НСИ

Оборотите в търговията на дребно записват ръст за първи път от месеци

Снимка: Архив Ройтерс

Оборотите в търговията на дребно (без продажба на автомобили) се повишават за първи път от месеци, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за март. От данните е видно, че на годишна база оборотите растат със 17,3%.

Източник: НСИ

Най-съществено повишение се наблюдава при нехранителните стоки - основно текстил, облекло и обувки, където оборотите на търговците се повишават със 131%. При търговията с компютърна и комуникационна техника ръстът е от почти 71 на сто. В търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет повишението е в рамките на 45%.

След месеци на спад оборотите в търговията с автомобилни горива и смазочни материали също тръгват нагоре. През март ръстът е от почти 25%.

При търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия обаче се наблюдава намаление от 2,3%, показват още данните за годишното изменение на индекса.

Спрямо предходния месец февруари оборотът в търговията на дребно (без автомобили) се повишава с 0,8%. Сред най-големите регистрирани ръстове се нарежда търговията с фармацевтични продукти и медицински стоки (7,4%), както и търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, където ръстът е от 9,3 на сто.

На месечна база търговията с текстил, облекло и обувки намалява с 11%, а с компютърна и комуникационна техника - с 4,5%.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Земеделският министър: Няма кой да хване нарушенията с "виртуалните стада"