IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образованието и демографията създават рискове пред автомобилното производство

Бъдещето на сектора е свързано с развитието на електромобилите, коментираха експерти на форум на Аутомотив Клъстер България и УниКредит Булбанк

19:58 | 14.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Фераци, Стратегия и корпоративни прогнози в УниКредит.&nbsp;<em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Матео Фераци, Стратегия и корпоративни прогнози в УниКредит. Снимка: УниКредит Булбанк

Автомобилното производство има сериозни перспективи и може да даде силен тласък на българската  икономика, но изоставащото образование и застаряващото население са най-сериозните рискове за бранша. Това констатираха експерти на форум, организиран от Аутомотив Клъстер България (АКБ) и УниКредит Булбанк.

“Всяка година в света се произвеждат 100 милиона коли. Ръстът в последните години е впечатляващ и идва най-вече от развиващите се пазари като важна роля има Китай. Регионът на Централна и Източна Европа също се превърна в център на автомобилното производство и това е важно, защото когато говорим за автомобили, говорим и за развитие на технологиите, на дизайна и на много други сектори", каза Матео Фераци, Стратегия и корпоративни прогнози в УниКредит, цитиран от банката.

Участниците във форума се обединиха около прогнозата, че бъдещето на сектора е свързано с развитието на електромобилите, споделеното ползване на автомобили и колите без шофьор.

„Автомобилният сектор има много благоприятна перспектива, ако тази перспектива се материализира, той ще има много по-важна роля за производството и за българската икономика, като цяло“, посочи и Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк.

Той адресира две основни пречки за по-успешното развитие на автомобилния сектор – изоставащото образование и намаляващото и застаряващо население, които заплашват да повлияят негативно както на качеството, така и на количеството на работната сила в бъдеще.

В изложението си главният икономист на УниКредит Булбанк посочи, че и по отношение на двете пречки вече са предприети мерки.

Павлов цитира данни, според които намалява броят на учениците, които отпадат от образователната система. “Заплатите на учителите бяха увеличени с повече от 30% кумулативно за последните две години, като ново увеличение се предвижда за следващата година”, напомни той и коментира, че това дава увереност, че правителството ще изпълни ангажимента си да удвои учителските заплати до края на мандата си през 2021 г.

В анализа на УниКредит Булбанк се твърди, че риск пред перспективата за развитие на българската икономика е и бързо намаляващото и застаряващо население, което заплашва да редуцира предлагането на работна сила в бъдеще.

За да се адресира този риск, поддържането на ниска безработица трябва да се превърне в първостепенна задача на провежданата стопанска политика, препоръчват експертите. – Това ще направи домакинствата по-сигурни за работните места и доходите им и по този начин не само ще способства за насърчаване на раждаемостта, но и за намаляване на изходящата миграция и изтичането на мозъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 4 години
давам ти елементарен пример... В софия тоя месец ще има местни избори, виж водещите кандидати които са с над 10г. в политиката и добре знаем че нищо не става от тях... и въпреки това единия ще бъде избран на мажоритарен вот.... е как става тоя фокус, ако хората сами не искат да ги чукат ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Фактите за България са направо отчайващи.2019г. първолаците са реално под 50хил.като 30% от тях не са с български майчин език.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Крайно време е политиците да обяснят пред трибунал: защо от десетилетия гонят младите образовани българи от България и ударно развъждат хъxpеци !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Т.е има все по-малко младежи,които навлизат на пазара на труда и все по-голям е процентът на *** сред тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още