IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователното министерство започва мащабен проект за квалификация на учителите

Учебното съдържание ще бъде олекотено, обеща зам.-министър Диян Стаматов

12:21 | 03.01.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В началото на 2017 г. започва мащабен проект за квалификация на учителите, каза пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той припомни, че през 2016 г. Министерството на образованието и науката (МОН) бе концентрирано върху новия Закон за предучилищното и училищното образование и с подготовката на още 15 нормативни документа. 

Стаматов отчете, че предложенията на МОН не се приемат еднозначно от обществото. 2016 г. бе свързана с образователната реформа, но през 2017 г. също ще има трудности, тъй като вече новите нормативни документи вече действат, очаква той.

Започналите промени са свързани с олекотяване на учебното съдържание, което е натоварено с излишна фактология. Тази година започва и мащабен проект за квалификация на учителите и директорите – въвеждането на нови и интересни методи за преподаване, поясни зам.-министърът.

В училищата ще бъдат въведени предмети като предприемачество и компютърно моделиране. 

Тази и следващата учебна година не се очаква проблем с недостиг на учители, но такъв се очертава, тъй като средната възраст на преподавателите е 53 г., каза Диян Стаматов.

Вижте още във видеото:


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още