IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществен съвет за тол системата ще бъде сформиран до края на май

Досега са продадени 1,3 млн. електронни винетки

13:08 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Министърът на регионалното развитие ще създаде обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. В него ще участват партньорски институции и браншови организации, решиха депутатите. Общественият съвет за тол системата трябва да бъде сформиран до 31 май 2019 г., предаде БТА.

Народните представители приеха предложението на ГЕРБ регионалният министър на два месеца да информира за напредъка по електронната система парламентарната Комисия по регионална политика. 

Депутатите не приеха предложението на социалистите временна парламентарна комисия да прегледа обществената поръчка за електронната система за таксуване по републиканските пътища. Народните представители не приеха и друг проект на левицата регионалният министър да се отчита ежемесечно по въпроса пред регионалната комисия.

От началото на продажбата на електронни винетки досега са продадени 1 368 433 електронни винетки за 104 293 616 лева, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Към момента са монтирани 428 терминала за самотаксуване и предстои да бъдат монтирани още два на ГКПП "Стрезимировци". Досега на граничните пунктове има общо 19 устройства.

Винетки, освен в интернет, могат да се закупят от общо 8232 точки, уточни министърът. Тя бе категорична, че има работеща система, която е тежка електронна и в процеса на въвеждане се получават технически проблеми, които се отстраняват незабавно.

Петя Аврамова посочи, че събраните около 1 млрд. лева годишно ще бъдат похарчени само и единствено за рехабилитацията на пътищата и за строителството на нови. Според нея пътният сектор ще бъде първият, който ще се самоиздържа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още