IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Смолян обяви бедствено положение*

Червен код за днес за три области – Смолян, Кърджали и Хасково, оранжев – за 13 области от Централна България, а за останалите – жълт

09:55 | 17.01.16 г.
Община Смолян обяви бедствено положение*

Бедствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров. По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг, предава БТА. Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази сутрин реката беше преляла. Остава в сила бедственото положение, обявено тази нощ от Община Смолян. 

Забранено е движението на товарни автомобили над 20 тона на територията на цялата област. Възстановено е електрозахранването в Смилян и региона, както и движението по пътя от Смилян към Кошница. Откъснат е все още пътният участък от Арда към Горна Арда. В Смилян разрушителното пълноводие е създало проблеми в район, в който р. Арда е преляла и са затлачени наноси и дървета.  Отворен за движение е и пътят до Триград, който също беше залят тази сутрин в два участъка. 

Затворена за движение е третокласната пътна мрежа в Шуменско, както и пътищата от Шумен за Русе и за Силистра - за технологично почистване, съобщиха на БТА от Областното пътно управление. През Ришкия проход автомобили над 12 нямат право да се движат, а тези с тегло от 3,5 тона до 12 тона трябва да са с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Продължава да вали сняг, духа вятър и падат дървета по пътните платна, което затруднява работата на снегопочистващата техника, уточниха от Областното пътно управление.

Червен код е обявен за днес за три области – Смолян, Кърджали и Хасково, оранжев – за 13 области от Централна България, а за останалите – жълт. 

Ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна.

От хидрометеоролагичната обсерватория в Шумен съобщиха, че в областния град снежната покривка е над 20 сантиметра, а температурата в момента е около минус 1 градус. От общинската администрация в Шумен се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън него поради създалата се сложна зимна обстановка. Заради падналия обилен сняг през нощта има опасност от падане на клони и на дървета. Общо 18 сигнала за паднали дървета и клони са получени от началото на снеговалежа до момента в дежурната част на ОД на МВР- Шумен и РД "Пожарна безопасност и защита на населението", допълват от пресцентъра на шуменската полиция. 

В хасковското село Динево 32 къщи са наводнени, съобщиха от пресслужбата на общината. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътят към селото е затворен. Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN, допълниха от общината.

Спрени са автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 тона. За леки автомобили пътищата са проходими при много тежки зимни условия. Препоръчва се да не се предприемат пътувания. Има снежни навявания, пътищата са заснежени. По данни от дежурните в Областната администрация ток няма в с. Сребърна.

Няколко населени места в Ловешка област са без електроснабдяване заради аварии от обилния мокър и тежък сняг. Над 10 села са без ток в община Ловеч, пет големи села в община Тетевен, няколко населени места в общините Троян и Угърчин, в община Летница няма електричество и вода.

Обстановката в областта е усложнена от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково - Рибарица, както и Троянският проход. Всички пътища са проходими, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е при тежки зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч. Републиканската пътна мрежа се почиства и обработва от 84 машини. 

В цялата област продължава да вали обилно сняг. Снежната покривка е от 17 до 45 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Най-много сняг е натрупал в Априлци - 45 см, Черни Осъм- 40 см, Чифлик - 37 см, а в Ловеч и Троян - между 26 и 28 см. От община Ловеч съобщиха, че затрудненията от многото навявания и преспи има по пътните участъци в междуселската мрежа. Пътят за село Тепава откъм Деветаки е затрупан, машините са затруднени да работят от увиснали и паднали дървета следствие тежкия сняг. Навявания има още и по пътищата за Лисец, Баховица, Славяни Къкрина, Брестово, Прелом.

Във връзка с продължаващия обилен снеговалеж обстановката в София е усложнена, съобщи Столичната община. Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см. 

Продължава работата по почистване на града. На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снегопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 райони на Столична община. Започва почистване на спирките на градския транспорт и подходи към подлезите. 

Градският транспорт се движи по своите маршрути. Затруднение има по планинските пътища Железница-Бистрица и за Желява, по които се движат автобусни линии 70, 98 и 118. Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна-Златни мостове, са затворени за движение. Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община е отреагирало на 18 сигнала за паднали клони и дървета по пътните платна. 

Обстановката е усложнена и призоваваме гражданите, ако не се налага, да не излизат с автомобили. 
При необходимост през деня, за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди. 

Напомня се на гражданите да почистят пред входовете на своите жилищни кооперации. Собствениците на търговски обекти и офиси пред съответните имоти. 

Затворен за движение на автомобили над 12 тона е първокласният път Е-79 на територията на област Враца, съобщиха от Областно пътно управление. Движението на всички моторно-превозни средства е спряно по третокласните пътища от републиканската мрежа в областта, за да бъдат почистени, допълниха от пътното управление във Враца. Снежната покривка в цялата област е над 30 сантиметра и продължава да вали, в равнинната част на областта духа вятър и има снегонавявания, каза още дежурният служител в ОПУ-Враца. Четвъртокласната пътна мрежа се почиства снощи от 20 специализирани машини. Общинското дружество "БКС" е депонирало купчинки сол на определени улици в града, за да подпомогне гражданите при почистването на тротоарите около домовете си, допълват от общината. Близкото до Враца село Згорирад е с прекъснато електроснабдяване от вчера вечерта, съобщиха жители на селото. 

Десетина села и квартали в Габрово, както и Специализираната болница по белодробни болести в града, курортният комплекс Узана, връх Шипка и Соколският манастир са без ток заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. В планината снежната покривка надхвърля 60 сантиметра, а температурата е минус 7 градуса. Проходът Шипка се преминава при зимни условия. Пътната настилка се почиства и се опесъчава. Няма наложени допълнителни ограничения за автомобилите , освен забраната за движение на тежкотоварни камиони с тегло над 10 тона. Пътят към високопланинската туристическа местност Узана, по който има преспи и снегонавявания, е затворен. При зимни условия са проходими пътищата от Габрово към Трявна, Дряново и Севлиево. Общинската пътна мрежа се обработва с 19 машини.

Изключително тежка е пътната обстановка в Старозагорска област, движението на автомобили в някои участъци е ограничено до 12 тона, има и затворени пътища заради мъгла и снегонавявания. Това съобщи Илия Златев, директор на Областното Пътно управление в Стара Загора. Пътят Стара Загора - Казанлък, в района на село Ягода вече е отворен, след като през нощта заради натежал сняг електрически стълб за високо напрежение падна в непосредствена близост до работещ снегорин на Областното Пътно управление и по чудо се е разминало без последствия. Инцидентът доведе до неколкочасово затваряне през нощта на пътя. 

Заради мъгла и снегонавявания са затворени пътищата Мъглиж - Гурково, Шейново- Дунавци. Силно затруднено е пътуването между Казанлък и град Шипка. В Старозагорска област има 35 села без ток, съобщи за БТА областният управител инж. Георги Ранов. Сред тях са селища от общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Братя Даскалови. Няма бедстващи хора.

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър. Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца, допълват от дружеството.

* Информацията е актуална към 9.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още