IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинари от БСП ще поискат областният управител да отмени поскъпването на билета в София

Председателят на организацията на левицата в столицата призова за проверка на Сметната палата в Центъра за градска мобилност

17:06 | 22.04.16 г.
<p>
	Повишението на цената на билета е следствие от начина, по който се управлява транспортът в столицата, според Паргов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Повишението на цената на билета е следствие от начина, по който се управлява транспортът в столицата, според Паргов. Снимка: БТА

В понеделник групата на БСП в Столичния общински съвет ще внесе при областния управител искане за отмяна на решението за увеличаване на цената на билета за единично пътуване от 1 лев на 1,60 лева.

Това съобщи за БНР председателят на БСП София Калоян Паргов.

Паргов призова премиера Бойко Борисов да използва мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание, за да разпореди на Сметната палата одит в Центъра за градска мобилност в София.

Припомняме, че миналата седмица Столичният общински съвет окончателно взе решение билетът за единично пътуване в София да стане 1,60 лева. Глобите за гратисчиите се предвижда да бъдат увеличени двойно. Цените на абонаментните карти обаче се запазват.

Начинът, по който работи транспортът в София, е бягане от отговорност на политическото ръководство, коментира Паргов.

“Повишението на цената на билета е едно следствие от начина, по който се управлява транспортът. Най-лесното е да накараме гражданите да платят тази цена. Това е нецелесъобразно, в случая може да се окаже и незаконосъобразно управление на столичния градски транспорт”, посочи той.

Калоян Паргов определи като “закъсняла” оставката на зам.-кмета по транспорт Любомир Христов. Граждански организации настояха за оставката на Христов още по време на дискусиите за цената на билета за единично пътуване с градския транспорт в столицата.

Както се оказа обаче, Христов е подал оставка, след като премиерът Бойко Борисов е поискал това от кмета на София Йорданка Фандъкова заради скандал с обществена поръчка за избор на изпълнител на навеси за спирки за градския транспорт. Търгът е спечелен от фирма, близка до семейството на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева, която също напусна парламента по искане на премиера.

“В предния мандат на Общинския съвет господата Христов и Барбалов - заместник-кмет по транспорта и заместник-кмет по финансите, получиха жълт картон заради доклада с "Карат С" и лихвите, които бяха малко над 3 милиона лева, изчислени за 6 месеца, които трябваше да платим на дружеството. Тогава групата на БСП сезира Прокуратурата и Комисията по корупция в Народното събрание. Част от групата вече са част и от това Народно събрание като колеги-депутати, все още безрезултатно по нашия сигнал”, коментира Паргов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още