IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинарите намалиха туристическия данък в София за следващата година

Приходите от данъка през 2011 г. надхвърлят 2,2 млн. лв.

13:41 | 22.12.11 г.
Общинарите намалиха туристическия данък в София за следващата година

На последното си заседание Столичният общински съвет реши да се намали туристическият данък в София, предаде БТА. След разпалени дебати за промяната на данъка гласуваха съветниците от ГЕРБ, НДСВ, "Синята коалиция" и ВМРО, а от БСП се въздържаха.

Местата за настаняване с категория „една звезда“ ще плащат по 40 стотинки при досегашните 60 ст. за едно легло. При хотелите „две звезди“ данъкът пада от 1,20 лв. на 60 ст. за нощувка, при „три звезди“ - от 1,80 лв.- на 80 ст., а за високите категории от „четири“ и „пет звезди“ данъкът ще бъде съответно един лев и 1,20 лв. при сегашни нива от 2,40 и 3 лева за нощувка.

До средата на декември  приходите от туристически данък за общината надхвърлят 2,2 млн. лв. Според председателя на комисията по финанси Орлин Алексиев имало възможност до края на февруари 2012 г. да се съберат заложените в бюджета на общината 3,6 млн. лв.

Заместник-кметът Дончо Барбалов посочи, че предстои оптимизиране на структурата и на общинските предприятия в отговор на питането дали събраните средства ще стигнат за издръжката на общинското предприятие "Туристическо обслужване".

Към края на октомври в София са регистрирани 331 места за настаняване, от които осем са петзвездни хотели, 31 - четиризвездни, 59 - тризвездни, 89 - двузвезди, а останалите са с по една звезда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още