IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини и читалища получават близо 142 млн. лв. по ПРСР

Парите ще бъдат използвани главно за ремонт на пътищата и за развитието на туризма в областите

16:02 | 09.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Общини и читалища получават близо 142 млн. лв. по ПРСР

Общини и читалища получават 141,6 млн. лева по програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“.

Отпуснатите средства са по мерките "Насърчаване на туристическите дейности”, "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и "Обновяване и развитие на населените места”.

Одобрени са общо 91 проекта, които предвиждат ремонта на улици и читалища, строежа на спортни и информационни центрове и развитието на селски туризъм.

По втората мярка ще бъдат преведени общо 1, 09 млн. лв., които ще бъдат разпределени между 31 различни проектни-идеи. Повечето общини ще използват средствата за ремонт на пътищата.

Голям е и броят на одобрените проекти за строеж или модернизиране на спортни комплекси. Сред тях е предложението на община Крумовград за създаването на четири мини футболни игрища.

Някои населени места ще вложат средствата в обновяване на водоснабдителни системи и читалища. Общините Ружинци и Ново Село ще създадат информационен център за електронно обслужване на гражданите и бизнеса, а Неделино ще въведе електронна система за управление на документи във всички населени места на общината.

Одобрените проекти за обновяване и развитие на населените места са 15 на брой. С помощ в размер на близо 18,5 млн. лв. повечето общини ще обновяват пътища, паркове, тротоари и площади. Общините Своге и Брезник ще подменят уличното си осветление, а общините Копривщица, Костенец и Рудозем ще ремонтират читалища. Едно от предложенията предвижда повишаване на енергийната ефективност на читалище в община Шабла.

Субсидия от 14,1 млн. лв. ще получат и 45 проекта по мярката за насърчаване на туристическите дейности. Предложенията са насочени към развитието на интегриран селски туризъм, подобряването на туристическата инфраструктура и създаването на информационни центрове. Община Неделино ще изгради седем туристически пътеки, а община Белица – три екопътеки. Община Минерални бани ще построи две малки туристически атракции на открито и закрито с имената "Чифте баня” и "Терариум”. Община Правец пък ще направи велоалея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
Боко, как можe да пропуснеш класиката на бай ти Симо Сакса? Защо не сте предвидили пари за чешмички бе? Тръгнали избори да печелят, а чешмички няма! Е не, така няма да стане - веднага да звъннеш на Дянков да отреже още 10 милиона от бюджета на БАН и почвайте чешмичките, че не остана никакво време!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още