IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини получават 3 млн. лв. за нови детски градини

Кабинетът иска да гарантира въвеждането на задължителното предучилищно обучение за четиригодишните деца

16:23 | 16.12.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

На днешното си първо редовно заседание правителството на Кирил Петков отпусна допълнителни средства за сферата на образованието, които ще се изразходват по различни социални програми, включително и такава по изграждане на нови детски градини.

По-рано на брифинг след заседанието началникът на кабинета Лена Бориславова съобщи, че е било взето решение за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да се изясни защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на детски градини, с оглед недостига на места в столицата. „Надяваме се по време на срещата с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да започне изграждането на тези съоръжения и да се отговори на нуждите на гражданите на столицата“, посочи тя.

Министерският съвет реши 14 общини да получат над 3 млн. лв. за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи сгради. Средствата са осигурени по Програмата на Министерството на образованието за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 г.

Ще бъдат финансирани проектните предложения за детски градини на общините Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол.

В същото време средствата, предвидени за изграждане на две нови детски градини в благоевградските квартали „Еленово-I” и „Баларбаши“, ще бъдат върнати в държавния бюджет. Причината е, че договорите с фирмите изпълнители са били прекратени. Проектите обаче могат да се реализират и на по-късен етап.

Програмата има за цел да се създадат здравословни и качествени условия за обучение в институциите от системата на предучилищното и училищното образование. С изграждането на нови детски ясли и градини ще се осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за четиригодишните деца.

Кабинетът одобри и допълнителни 96 хил. лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година. Средствата се разпределят за три защитени училища, четири детски градини и четири части от детски градини (филиали), които се намират в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември – 31 декември т.г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. С допълнителните средства се осигурява издръжка на образователния процес до края на 2021 г.

На днешното заседание правителството отпусна и близо 48 хил. лева за три общини – Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години. От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023 - 2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още