IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините имат да наваксват в комуникационната си политика

Само 22 от 27 общини, изследвани от Института за икономическа политика, имат Facebook страница, посочи старши експертът Мариана Трифонова

11:47 | 11.12.18 г.
Общините имат да наваксват в комуникационната си политика

Общините трябва да имат по-осъзнат подход по отношение на комуникационната си политика спрямо гражданите, като осигурят максимално предлагане на достъпна информация. Това съветва Мариана Трифонова, старши експерт в Института за икономическа политика, която коментира административната реформа в общините в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Българските граждани на фона на европейската картина все още са в догонващо развитие по отношение на достъпа до интернет в България. Вече сме достигнали значителни нива от 69-70% от хората, които имат достъп до интернет в страната и дават индикация, че го използват поне веднъж месечно. Повечето от гражданите използват интернет за видеоразговори. Другият показател, по който сме в топ 5 в Европа, е употребата на интернет за достъп до социалните мрежи и по-конкретно във Facebook. Затова нашите публични институции трябва да преразгледат начина на комуникация с гражданите и бизнеса, за да са актуални и свързани със социалните мрежи", посочи експертът.

Според нея част от администрациите имат осъзнато отношение по темата.

"Увеличава се броят на общините, които комуникират с гражданите си през социалните мрежи. 22 общини от изследваните от нас 27 тази година имат активна интернет страница във Facebook спрямо 15 миналата година", потвърди Трифонова.

Тя информира за проучване с мониторинг на финансовата отчетност в общините.

„Направихме класификация на 27 общини според прилаганите от тях практики. Най-общо тази класификация се разделя на пасивен и активен подход и всеки от тях е разделен на практика минимум и максимум. В пасивния подход максимум попадат шест общини, които публикуват в пълен достъп данните на годишния финансов отчет. При активния подход 12 общини попадат в категория минимум, където цялата отчетна информация е достъпна в табличен вид. В най-високата категория сме отличили Бургас, Варна, София и Габрово – те публикуват пълната финансова информация, но имат и съкратена версия за гражданите", разкри старши експертът от Института за икономическа политика.

По темата за индекса за дигитално управление Мариана Трифонова заяви, че той се съставя по методи на международен доклад.

"Той прилага стандарт за измерване дигиталното управление и прозрачност на стоте най-дигитално свързани градове по света. Индексът е съставен от пет категории с общо 109 индикатора в тях. Първата категория е „Сигурност и защита на личните данни. Втората е „Използваемост на интернет страниците“. Третата е „Съдържание“. Четвъртата – „Електронни услуги“. Петата - „Гражданско участие и обществена ангажираност“. От 2014 насам „Сигурност и защита“ беше категорията, в която общините се представяха най-лошо, но тази година се наблюдава напредък", спомена още тя.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още