IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат да се ограничи поскъпването на такса "смет"

Търсят се начини да се спазва максимално принципът „замърсителят плаща“ и в големите жилищни блокове, според ескперт

11:14 | 15.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 2017 г. такса смет ще се изчислява по нов начин и вече няма място за отлагане. Трябва обаче да има механизъм, който да ограничи рязкото поскъпване за потребителите и той да действа в 10-годишен срок. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Емил Савов от Националното сдружение на общините (НСОРБ) по повод очакваната промяна.

Сега таксата се плаща въз основа на данъчната оценка на имота, срещу което има възражения от години.

Въпросът е как да се направи така, че да не се увеличат таксите за битовите потребители, обясни Савов.

Според него вече няма спорове по видовете алтернативни основи за изчислението на таксата. Проблемът обаче е с жилищните блокове в големите градове и се търсят алтернативи, за да се спазва максимално принципът „замърсителят плаща“ и да не се намали постигнатата събиръемост на таксата.

Някои общини са въвели алтернативен начин за изчисление на таксата - например по площ на имота в Кърджали и Бобов дол, съобщи той. 

Има два вида кръстосано субсидиране – от страна на бизнеса към гражданите и към хората извън областните центрове. Там данъчната оценка на имотите е много ниска и досега хората са плащали много ниска такса "смет", обясни Савов.

НСОРБ настоява за 10-годишен срок, в който да се регламентира, че индивидуалната сметка на гражданите няма да скочи с повече от 20%.

Илияна Павлова от Българската стопанска камара (БСК) заяви, че е имало достатъчно време от 2014 г. досега да бъдат предприети стъпки за уточняване на различни детайли. Време е да се предприемат решителни мерки, за да се прецени в какъв размер ще се увеличи таксата, заяви тя.

С промяната на наредбите е добре да се отчете фактът, че бизнесът има възможност да сключва директно договори с фирми за извозване на отпадъците, каза експертът.

Емил Савов обясни, че и сега няма пречка фирмите сами да си организирт изхвърлянето на боклука. 

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още